Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Driewerf Hoera voor de fitters

De voetballers van Oranje zeiden eerst vooral trots te zijn. Op het resultaat en blij met en voor Van Marwijk. Later op de boot volgde duidelijker taal. Los van elkaar klonk in diverse toonaarden dat men ‘nu zag waarvoor men het had gedaan’.
Geen speler die simpelweg sprak van spel- of werkplezier.
Dat geeft te denken.

Zeker als we eens kijken naar de strijd om de World Water Cup eind juni in Chicago, Illinois. Onze jongens uit Amsterdam - Marco Borhem, Arie van Bladeren en Michel van Meeteren – werden daar wereldkampioen fitten.
Nederlands kampioen, en voor de tweede keer deelnemer. Onze top-fitters uit de waterbranche moesten op 3 manieren (Nederlands, Engels en Amerikaans) een aansluiting maken. Netjes volgens diverse regels en lekvrij. Dat deden ze in 8.33.45. Absolute wereldtop! Veronachtzaamd door het voetbalmonopolie.

Sommigen zullen zeggen: wat is dat nou helemaal, fitten?
Welnu, Arie van Bladeren vatte het op Schiphol kernachtig samen:
“Je maakt een aftakking aan een waterleiding. Met een boortoestel boor je een gat in een buis en monteer je schroefdraad. Met hetzelfde apparaat zet je ook de hoofdkraan in de buis. Daarop maak je de leiding, de watermeter en de tapkraan. Hetzelfde als alle Amsterdamse huizen hebben, maar dan in het klein."

Op het toernooi werd gefit volgens drie verschillende modellen: de Nederlandse, Engelse en Amerikaanse. Volgens drie standaarden met aparte hardheden leidingen en materialen toch lekvrij afsluiten. Met tijdstraffen voor wie niet volgens de drie schriftelijk vastgelegde procedures werkt. Het gaat daarbij om optimaal onderling vertrouwen: de samenwerking luistert zeer nauw.

De tegenstand was buitengewoon gerenommeerd uit de USA en het UK.
Neem het Tacoma Water Tapping Team, kampioen van de AWWA (American WaterWorks Association) dat heel Noord-Amerika qua watervoorziening afdekt. Al jaren samen en internationaal zéér ervaren. Vaak door Water Service Tacoma vrijgesteld om te trainen en in conditie te blijven. Vandaar dat Tacoma manager Joe Hicks vooraf vol vertrouwen sprak: “Our team feels on the top of the world right now.”
Mooi dat de mannen van Amsterdam Waternet daar dus een stokje voor staken.

Het Bournemouth and West Hampshire Water-team was zo mogelijk van nog zwaarder kaliber. De directie stelt dat de fusie in 2002 tussen Bournemouth en West Hamshire Waters ’drilling and tapping’ op topniveau eerst mogelijk maakte.
Hoe ook, zij werden in 2008 al wereldkampioen met 11.09.42. In Atlanta, the Peach County van Georgia schijnt de strijd heftig geweest te zijn. Op een steenworp van het Olympische Stadion (1996).

In dat jaar werd Nederland door Brabant Water vertegenwoordigd. Zij werden laatst in 15.57.35. De Brabanders waren trager, maar liepen vooral tijdstraf(3 minuten) op bij de twee uitheemse regelmodellen. Mogelijk speelde Brabantse bleuheid een rol. Naar AWWA-bronnen suggereren door de opwindende Bournemouth Bunnies, een niet nader benoemd vrouwelijk fenomeen. Hetgeen overigens de stemming bij onze toenmalige nationale kampioenen in ‘the Peach County’ niet vermocht te drukken.
Zie ook http://www.drillingandtapping.co.uk

Het is voor leken niet te vatten dat zelfs een watertechnisch onderlegd en geoefend mens zo snel deze drie parallel-opdrachten kan uitvoeren. En ze houden er lol in blijkens hun enthousiasme bij aankomst. Terwijl ze geen poen vingen, in eigen tijd trainen en het met een beker moeten doen.

Alle deelnemers aan de WorldWaterCup uit heden en verleden stralen vooral plezier uit. In de niet-alledaagse uitdaging als verlengstuk van hun dagelijks werk.
Steeds alert ook op fitnieuwtjes aan het waterfront om meteen toe te passen.
Onze Amsterdamse mannen gaan door. Volgend jaar november tijdens de Aquatechbeurs in de RAI is er weer een WK.


Zie ook: http://www.awwa.org/files...nces/Contests/WWC/WWCRules.pdf

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 17 juli 2010


Geplaatst in de categorie: werk

4.9 met 7 stemmen 363Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)