Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Te gek voor woorden

Dat in België alles kan, wisten we al. Zeker bij justitie. De 21-jarige Kim De Gelder, die begin vorig jaar in het wilde weg 2 baby’s en een kinderverzorgster met een mes neerstak in een kinderdagverblijf in Dendermonde,en een week eerder een bejaarde vrouw vermoordde in haar huis in Vrasene, is ontoerekeningsvatbaar verklaard door de psychiater die aangesteld werd door de familie van de moordenaar.
Eerder hadden vijf gerechtspsychiaters die De Gelder een jaar lang hebben onderzocht, vastgesteld dat hij wél toerekeningsvatbaar was. En dat wordt nu onderuit gehaald. Schizofreen, luidt het verdict van de nieuwe psychiater, en dus hoort hij niet thuis in een gevangenis, maar in een instelling. En moet hij ook niet voor een volksjury verschijnen. Nee, drie pilletjes per dag en het probleem is opgelost. ‘Kim De Gelder is ziek’, verklaart de psychiater, ‘zwaar ziek, men zou voor hem zelfs een aparte psychiatrische kliniek moeten bouwen.’ Dat ze in die kliniek dan maar direct alle psychiaters opnemen, die zijn pas ziek en schizofreen.

Wanneer wordt iemand eigenlijk schizofreen verklaard? Als hij stemmen in zijn hoofd hoort? Zich af en toe eens verkleedt? In het geval van De Gelder: hij pleegde de vier moorden als een flauw afgietsel van The Joker uit Batman. Zo schizofreen als iets.

Och, zijn we niet allemaal hier en daar wat schizofreen? We kopen de duurste, meest vervuilende auto’s, maar wel in het wit, zo maken we onszelf wijs dat het eigenlijk een milieuvriendelijke auto is. Want wit is puur en puur is proper.

En wat dan te zeggen van de Nederlanders? Oranjegek én schizofreen. Eerst met duizenden rond pleinen en fonteinen eensgezind staan supporteren en nu de voetbalstorm gaan liggen is, is het weer ieder voor zich. Uit mijn weg, oetlul, of ik rij u omver.

Wie zulke gruwelijke daden als die van Kim De Gelder op zijn geweten heeft, moet gestraft worden. Liefst goed en goedkoop, zodat de belastingbetaler er tenminste niet voor moet opdraaien. Zo iemand mag je nooit meer vrijlaten, behalve in België, waar alles kan.

Dat ze hem een spuitje geven. Of twee, voor de zekerheid. Met schizofrenen weet je maar nooit.

Schrijver: Johan De Smet, 18 juli 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 59 stemmen 604Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)