Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Twijfel

Er zijn van die ochtenden, dan sta ik onzeker op. Ik voel het in mijn buik, een onrust die kenmerkend is voor de twijfel die me de rest van de dag zal achtervolgen. Twijfel met keuzes maken, twijfel over discipline, op het vlak van hoop en verwachtingen. Kortom, twijfel over wat er nou precies goed is om te doen en wat niet. Op zo'n ochtend weet ik dat ik structuur moet zoeken die me door de dag begeleidt.

Zo heb ik in de loop van de maanden al een rijtje van drie opgebouwd. Drie dingen die me houvast bieden op een twijfelachtige dag. En sinds kort is er een vierde bij.

Ik weet dat mijn fiets altijd in de schuur staat. Op die fiets rijd ik naar het strand, waar ik weet dat de zee altijd is. Daar maak ik een strandwandeling waarvan ik weet dat hij altijd een rustgevende, aardende uitwerking op mij heeft.

En nu zijn er de zwanen bij. Op weg naar het strand, op de fiets die mij al in het zadel houdt, kom ik langs de geboorteplaats van een troep zwanen. Drie gezinnen bij elkaar, alledrie met een groot aantal nazaten. Het is werkelijk een klein zwanenmeer als ik voor negen uur, op mijn fiets, naar het strand rijd. Zestien zwanen in totaal, als ik op tijd ben zie ik ze nog allemaal hun toilet maken alvorens zij ieder voor zich een richting kiezen voor die dag.

Dat is mijn vierde en stevigste houvast. Die zwanen. Want ze weten niet wat er die dag voor ze ligt. Ze weten alleen dat ze iedere dag weer, vanuit dezelfde plek een wereld invaren die onbekend is in zijn gebeurtenissen. Maar twijfelen doen ze geen moment. Het is juist het onbekende, het onzekere dat hun leven zo kalm en ontspannen maakt.

Voordat ik het strand bereik, waar de zee op mij wacht en me begroet met een koele kus aan mijn tenen, heb ik begrepen dat ik me over kan geven aan de dag. Ik hoef niets te weten. Alles wat ik nodig heb is het vertrouwen dat wat ik nodig heb, er al is.

Schrijver: Pauline van Munster, 3 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: emoties

3.7 met 6 stemmen 350Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)