Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Sneetjes zevenblad bij de Formatie

Rond tien uur ‘s morgens parkeert een Fiat 500 Giardiniera in op de Parklaan in Den Haag. Elke dag. Met vignet ‘Vrij Parkeren bij KB’ onder de ruitenwisser. Onopvallend onder de bomen bij de Sint Jacobskerk, de driebeukige kruisbasiliek van Pierre Cuypers.

Een gebogen magere heer – klein van stuk, wat stijfjes maar toch opmerkelijk kwiek – stapt uit en monteert een laadkarretje. Stapelt er drie kistjes op, werpt een blik op de sierlantaarns en wandelt de Oranjestraat in. Bij de hoek Paleisstraat licht hij zijn pet op, kamt zijn grijze krullen voor een zakspiegeltje en trekt de das aan. Enigszins statiger met verende tred gaat hij verder naar Paleis Noordeinde. Klaarblijkelijk zijn bestemming.

Daar vindt een ritueel plaats. De markante wandelaar staat stil voor de vorstelijke poort, haalt een bel tevoorschijn en luidt die.
Één van de twee marechaussees die wacht lopen schiet terstond een losse flodder over het bordes. Wat een herrie. Waarop twee lakeien zich richting hek spoeden. Die met de meeste tressen vraagt:

‘Burger wie bent u en waartoe? Geboefte en schuinsmarcheerders houden wij buiten.’
Waarop de reiziger opgewekt antwoordt: ‘Mien referenties? Jao, ‘k heb geen kakkemeroatzi. Dij moet alles tenslotte goud in de goaten hollen. Ik bin de Ganzedyker toenman. Elke dag kom ik hier laangs.’
‘Dat kan iedereen wel zeggen. Staat uw naam op Koninklijke lijsten? Wij willen bewijzen. Paspoort rijbewijs. Sorry Kerel!’
‘Geft niks. Ik voel me ook verantwoordelk veur aal wat der mis gaait. ’t Is hier geen bibeltaik. De Keunegin vin mie meroakels om mijn bundels verse zevenblad. Hier in de kistjes. Met grunnigse rekkertjes der omhín.’

Gelukkig schuift de Koningin juist op dat moment haar raam open en roept de lakeien hem door te laten. Elke dag hetzelfde ceremonieel, vaste tijd.
Curieus, het betreft inderdaad om de Ganzedijker. Sinds drie weken. Vanwege de unieke versheid van zijn zevenblad.
Uniek omdat de Ganzedijkse tuinen eerst uitgeput raakten door teveel aardappelteelt. Dramatisch maar het maakte de grond vrij voor het wortelkruid. De mensen kregen daarmee minder bestedingsruimte – ze hebben grote tuinen nog van de communisten.

Maar ze werden ook vindingrijker. Het gehucht is nu een culinair kweek en kooklaboratorium. Zojuist vastgelegd in ‘Eenvoudig Gelukkig’ door Toor de Haas – Uitgeverij Boekscout. Naar hoofse kringen willen zou Toor de wederhelft van de Ganzedijker zijn. Woeste speculatie!

HM onpasselijk door de veelheid aan partijen knapte meteen al van Aegopodium podagraria op. Sindsdien verplichte kost, ook voor de formatie. Steeds staan grote schalen klaar vol sneetjes zevenbladsla met brandneteltopjes paardensla en madeliefjes. Aangemaakt met mosterddressing. Zevenblad verkwikt niet alleen, het bevordert ook het libido. De Koningin verwacht dat de politieke leiders daardoor minder op hun breekpunten blijven staan. Ongemerkt meer worden afgeleid.

Eerste kritisch punt lijkt de invloed op de formatie. Ganzedijker is erin geslaagd 'Big Bellies' voor zijn gehucht op de landsagenda te krijgen. Californische bakken die zelf tot vijf keer het gewone vuilvolume aandrukken. Eenmaal vol gaan de intelligente dikbuiken sms’en.
Zulks zal in de BlauweStad waar Ganzedijk voor moest worden gesloopt niet goed vallen. Om maar te zwijgen van de Randstad.

Tweede punt is het aanzien van het Koninkrijk en de monarch in het bijzonder. Zevenblad zal daaraan afdoen. Niet vanwege de armetierigheid maar om het ondergrondse onkruidimago.
Ik suggereer de Majesteit een beter recept, Gaspacho de la façon hollandaise:


5 tomaten in stukken ontveld ontpit
1 komkommer schillen en ontpit
1 stevige ui 2 tenen knoflook
2 rode paprika’s
2 a 3 rode pepers ontpit
1 bos peterselie en 1 bos koriander fijn gehakt(€ 0.40 bij allochtone kruideniers)
3 eetlepels olijfolie
3 eetlepels natuurazijn
2 theelepels bouillonpoeder
2 kartonnetjes gezeefde tomaten

In de blender, bepaal zelf de dikte met de stand.
Hoe rijper vrucht hoe beter. Extra lekker met HEMA-brokjes geitenkaas. Met bedaagd witbrood of biscuit.


Zie ook: http://www.eenvoudiggelukkig.nl/home

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 31 juli 2010


Geplaatst in de categorie: voedsel

3.5 met 8 stemmen 331Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)