Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Het Boek met alle Antwoorden

Dit is geen reclame. Ik moet het gewoon even kwijt. Er bestaat een Boek met alle Antwoorden. En het werkt. Ik heb het geprobeerd. Niet om te testen of het Boek zijn titel waard is, of om de werking ervan te achterhalen, ik heb het geprobeerd omdat ik echt een vraag had waar ik antwoord op wilde.

Ik liep al dagen rond met de vraag of degene die me had teleurgesteld het zich bewust was dat ze dit gedaan had. Ik voelde me tekort gedaan en een beetje in de kou gezet. Maar vertel je dat en hoe vertel je dat? En had het nog zin om het te vertellen, er was ondertussen al ruim een week overheen gegaan? De vraag en twijfel bleef me opzoeken en juist daar werd ik onrustig van. Ik kon het niet van me afzetten.

Toen kwam het Boek ten tonele. En daar zag ik de mogelijkheid tot een oplossing. Ik stelde de vraag; 'Hoe kan ik mijn twijfel en onzekerheid opheffen?'
Het antwoord was duidelijk; 'Wees assertief.'
Daar had Het gelijk in, maar het was te laat om assertief te zijn. De volgende keer was het zeker aan te raden meer voor mezelf op te komen, om op het moment dat het nodig was te zeggen dat me iets tegenviel.
'Maar nu,' vroeg ik, 'wat kan ik nu doen?'
Antwoord: 'Gedraag je naar je beste bedoelingen.'
Daar had ik wat aan. Mijn beste bedoelingen waren het te vergeven en te vergeten, maar tot nu toe lukte dat niet. Nu kreeg ik de raad het wel te doen en dat was het stapje dat ik nodig had.

Toen stelde ik de vraag die me vanaf het begin dat ik het Boek in handen kreeg bezighield; 'Wie geeft de antwoorden?'
Het Boek zei: 'Het is de strijd niet waard.' Ik begreep dat dit een uitbreiding was op het antwoord van de vorige vraag. Mijn bevestiging om het geval te laten varen was nu compleet. Maar het was geen antwoord op mijn tweede vraag. Nog maar een keer.
'Zijn het mijn gidsen die mij antwoorden?'
'Blijf flexibel,' zei Het. En ook dat was waar, mijn neiging om te verstarren als iets me niet zint is groot. Ook dit was weer een aanvulling op het werkelijke probleem.

En toen snapte ik het. Ik zou, tot in lengte van dagen, alleen maar antwoord krijgen op mijn probleemstelling. Wie of wat de antwoorden geeft is niet aan de orde. Zolang je er wat aan hebt is het goed. Verder moet je niets willen weten, het haalt het mysterie af van wat er allemaal om ons heen gaande is.

Dit is geen reclame. Maar ik moest het even kwijt. Het plezier en het gemak dat het Boek me tot nu toe heeft verschaft is te groot om dit voor mezelf te houden. Wat je er ook van denkt, onzin of geen onzin, het is in ieder geval geen toeval. Probeer het zelf maar. Het Boek is nog steeds te koop.

Schrijver: Pauline van Munster, 24 augustus 2010


Geplaatst in de categorie: emoties

2.7 met 3 stemmen 307Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Joanan Rutgers
Datum:
24 augustus 2010
Je windt er wel doeken om, het duurde even voor ik je doorkreeg, dat boek redde je van een desillusie over een vriendin, assertief kan ik je niet noemen, eerder omslachtig, maar wel met de wil onrecht serieus weg te werken.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)