Inloggen
In de loop van 2020 wordt de site Nederlands.nl (incl. de bijbehorende domeinnamen) ter overname aangeboden door de eigenaar/hoofdredacteur, die in maart 2020 de mooie leeftijd van 77 jaar bereikt en graag de site ter overname aanbiedt aan een persoon, bedrijf of instelling, die de site verder wil uitbouwen.

Men kan met hem hierover in overleg treden via mostertman@nederlands.nl

tabblad: dagcolumn

< vorige | alles | volgende >

dagcolumn (nr. 1244):

Groot ego

Plof, de nieuwe tv-gids valt op de mat. Met op de cover weer een foto van een stralende jonge ster. Het interview binnenin hoef je niet te lezen. De inhoud ervan is even voorspelbaar als de motregen in Dublin. De afgebeelde jonge ster, heeft nu een klein rolletje in een soap, heeft daar veel geleerd en wil nu echt doorstomen naar het grote werk. Of ze heeft een half jaartje het NOS jeugdjournaal gepresenteerd en krijgt zulke enthousiaste reacties van de kijkers. Daarom is ze nu toe aan het presenteren van een eigen show. ‘Ik ben er klaar voor,’ zegt de aankomende diva.

Wat kenmerkt iemand die lijdt aan een groot ego? De wereld draait om haar. Of hem. Maar de laatste tijd zien we een opvallend grote aanwas van verse, vrouwelijke ego’s. Het ego zal er op staan dat haar of zijn foto bij het artikel zo voordelig mogelijk is. Diverse exemplaren worden bestudeerd, gefotosjopt, gerameked en oké dan mag ie erbij. Het gaat wel om de inhoud joh, maar het oog wil ook wat ( ha, ha).

De vrouwen keken de kunst hoe-maak-je-een-ego af van de mannen. We kennen ze. Paul de Leeuw wil liefst elke avond met zijn gezicht op tv, grappen en grollen uithalen en alle songfestivals presenteren. Gordon wil daar graag aan meedoen en samen met Albert Verlinde op de voorplecht van de gay pride als homokoning de scepter zwaaien. En Paul Witteman en Andries Knevel zijn er als de kippen, pardon hanen, bij om ons elk nieuwsfeitje te verklaren en bij gebreke daaraan zelf pseudo-nieuws te maken. Niet te vergeten good old Mart Smeets die onze sportieve geest masseert om ons daarna te zeggen dat het allemaal fake is. King of the news echter is Matthijs van Nieuwkerk die elke avond tien gasten uitnodigt maar alles zo goed weet dat hijzelf 75 procent van de DWDD-tijd aan het woord is.

Sla je slag in Egoland. Was ooit bescheidenheid een welkome eigenschap, nu is het een doodzonde. Sta in dat warme spotlight zeggend dat je de wereld wilt verbeteren of iets betekenen voor de mensheid en droom van roem met je mooie hoofd boven een eigen column in De Pers of de Libelle.

Het groot ego wil aandacht. Dagelijks meerdere malen, zeven dagen per week. Media en publiek, lezers en kijkers moeten het ego voederen. Met reacties, hits en kijkcijfers. Of met aankopen van ego's eigen glossy met ‘Ego’ op de cover. Please, please het ego, anders gaat het dood.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 22 okt. 2010


Geplaatst in de categorie: individu

3,8 met 14 stemmen 505Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)