Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Demonstreren, of de strijd om de orka

De strijd om de orka van het Dolfinarium is nu pas echt losgebarsten. Dat mag je concluderen uit alle berichten op radio en televisie. Er is zelfs een groepje demonstranten opgedoken. Dat zegt misschien nog wel meer. Want zo snel gaan wij, Nederlanders, niet de straat op. Geknoei met de pensioenleeftijd en AOW-leeftijd? Vinden we wel best. Regering breekt het cultuurbeleid tot op de bodem af? Gemor langs de zijlijn. We houden ons protest beschaafd.

Nee, dan de Fransen, die weten tenminste van aanpakken. Geen gezeur, allez op de barricaden! Alle bevolkingsgroepen doen mee en de demonstranten weten zelfs jongeren te mobiliseren voor hun strijd die ze lijken te verliezen. Ook de Duitsers komen regelmatig in actie, vooral als het om het milieu gaat en over het gebruik en misbruik van digitale data. Allemaal dingen die we in Nederland ook niet onbelangrijk vinden, maar het is voor ons niet serieus genoeg om met borden te gaan lopen en te proberen journalisten te vinden die ons standpunt verder willen uitdragen in de media.

Wij vinden andere dingen belangrijk, zoals die orka. Die moet gewoon terug de zee in, vinden een heleboel schrijvers van protestmails. Het zieltogende dier mag niet langer gevangen gehouden worden. Het eerste grotere protest kwam van een groep dierenbeschermers. Die voorvechters kregen steeds meer medestanders, wat leidde tot een heuse demonstratie bij het Dolfinarium, de huidige ‘gevangenis’ van de orka. Daar waren zelfs een hoop boze mensen met borden te zien.

Ja, de strijd om de orka is nu echt ontbrand. Wie gaat 'm winnen, demonstranten of Dolfinarium-directie? Voorlopig staat het Dolfinarium dik op winst. Slimme deskundigen beweren dat nog onderzocht moet worden of hun troetelkind wel zeewaardig is. Of dat nu waar is of niet, dat maakt eigenlijk niet veel uit. Die orka zwemt in ieder geval vrolijk rond in z'n eigen zwembadje. Een bezienswaardigheid is het beest al lang. Maar nu willen steeds meer mensen ook nog die demonstranten zien. En als je dan toch bij dat Dolfinarium bent, dan wil je die orka zelf natuurlijk ook bewonderen. Dat mag best een beetje entreegeld kosten. De directie vindt al die belangstelling niet erg. De uitkomst van dat onderzoek zal nog wel even op zich laten wachten.

Schrijver: Rob Chevallier, 25 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 3 stemmen 249Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)