Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Meester Moszkowicz, Bram

Vakmanschap kan hem zeker niet ontzegd worden. Gehaaid als het klassieke stereotype van een strafadvocaat vindt hij de mazen in wet en jurisprudentie. Goed gebekt als een cabaretier en nieuwslezer in één, drijft hij elke tegenstander in het nauw. Officieren van Justitie en rechters ontwaken badend in het zweet uit hun angstdroom als ze de volgende dag met meester Bram Moszkowicz de juridische degens moeten kruisen.

En deze ontzaglijke capaciteiten zet meester Bram slechts in met één doel: Het Belang Van Zijn Cliënt. Daar profiteren de heren misdadigers, oplichters, moordenaars maar ook de heren Bouterse en Wilders natuurlijk lekker van mee. Elke suggestie dat het meester Bram ook zou gaan om eigen roem, geldelijk gewin of ijdeltuiterij moet dan ook met kracht van de hand worden gewezen.

Regelmatig duiken er lieden op die twijfels uiten over de integriteit van meester Bram. Ze wijzen dan op de grote frequentie van optredens in talkshows op de Nederlandse televisie. Of op een eigen programma dat hij heeft op een commerciële zender waarbij hij zijn eigen personele staf aanvult door slimme selectiespelletjes waarin hij zelf de jury is. Of ze stellen dat hij in het verleden te zien was in commercial spots. Hierin werd hij zittend naast zijn vader door een jonge joyrider van achteren aangereden. Wrijvend over hun nek zouden ze dat jochie wel eens even een fiks claimpje aan de broek geven.

Nee mensen, deze twijfels dienen met de grootste nadruk te worden afgewezen. De heer Moszkowicz houdt van een geintje. Is gek op lol en humor. Hij of zij die dat niet inziet slaat de plank volkomen mis.

Ook de media kicken op Bram, onze juridische acteur pur sang. Of het nou Paul of Jeroen is, dan wel Thijs of Matthijs – they love him. Dat ze niets snappen van de wrakingsacties van deze briljante jurist en van het feit dat het OM zijn cliënt onschuldig pleit terwijl meester Bram toch een nieuw proces wil en dat zijn cliënt als rasprater zwijgt op zijn advies - dat geeft helemaal niets. Niemand snapt dat, beste presentatoren. Wie is bij machte dwars door driedubbele juridische rookgordijnen heen te kijken? Alleen meester Bram Moszkowicz. Overal waar hij komt speelt hij de hoofdrol. Onder luid applaus verlaat hij zegevierend het toneel. Pas als de rookwolken zijn opgetrokken zien we wat hij achterliet: chaos.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 29 oktober 2010


Geplaatst in de categorie: toneel

4.6 met 9 stemmen 334Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)