Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Partij Vol Veroordeelden

Als de man niet slaapt staat hij voor een microfoon. Dus iemand met zijn praatervaring lult zich er wel uit. Maar als straks al zijn huidige collega’s in de fractie zijn gewisseld vanwege een smet op hun cv zal Geert Wilders het lachen wel vergaan. Het door hem gestutte kabinet zit er amper of de media lopen als een olifant door de PVV porseleinkast heen. Nee, dat had Geert niet verwacht. Vervelend als er ex-criminelen en fraudeurs tot je fractie behoren. Want door al dat gedoe kun je steeds opnieuw beginnen met inwerken en taakverdeling. Het is alsof je tegen een roltrap in moet klimmen – je schiet geen centimeter op en je moet zelfs keihard lopen om niet op je bek te gaan.

Intussen blijft de PVV-kiezer de blonde fractieleider onverkort steunen. De laatste peilingen geven aan dat de aanhang weliswaar iets daalt maar nog steeds is Wilders virtueel leider van de tweede partij van Nederland. Dat op zich is onthutsend. Nederland dat zo prat gaat op vrijheid van denken en democratie kiest massaal voor een partij die autocratisch wordt bestuurd. Er is geen fractieleider zo dominant ten opzichte van de eigen fractie als Geert. Waar Job of Femke eerst eens gaan polsen bij hun collega’s voordat ze een standpunt verkondigen, gaat dat bij de PVV andersom. Fractieleden lopen eerst naar Geert om te vragen wat ze ergens van mogen vinden voordat ze het woord gaan voeren.

Waarom zou dan toch een vijfde van volwassen Nederland op de PVV willen stemmen? Zouden het kiezers zijn die thuis eerst naar hun partner lopen om te vragen wat ze tegen hun kinderen mogen zeggen? Nee, meestal niet. Ze toeteren juist zonder overleg overal hun mening rond. De democratie heeft voor hen afgedaan. Ze herkennen zichzelf in ome Geert. Die heeft tenminste geen meel in de mond. Die zegt waar het op staat. Kijk dat is mijn man, zo ben ik ook. Geerts wil is wet.

Arme Geert, hij staat ook overal alleen voor. Alleen onderhandelen, alleen gedogen, alleen opkomen voor Henk en Ingrid, alleen theedrinken met zijn bodyguards. En alleen alle cv’s doorploeteren van al die Kamerleden die op je lijst staan. Tja, dan gaat er wel eens iets mis. De teller staat nu op vier PVV-kamerleden met een smetje. Eentje is er al opgestapt. De trotse Partij Voor de Vrijheid blijkt een Partij Vol Veroordeelden.
Toch maar eens de leiderstaken delegeren, beste Geert. En – take my advice - een ton meer democratie binnen je partij.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 19 november 2010


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.4 met 12 stemmen 234Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)