Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Moet er nog zand zijn?

-----------------------------------------------------------------------------------------

De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen
nu nog geldingskracht hebben.

Onderstaande column is op 21 november 2010 op deze site geplaatst door Johan De Smedt.

----------------------------------------------------------------------------------------

Kwatongen beweren dat de Koninklijke Familie een familie van paria’s is. Profiteurs van het ergste soort, wereldvreemde ontvreemders van belastinggeld. Niets is minder waar. Vorige week nog hebben ze getoond hoe sociaal begaan ze zijn, toen half België onder water stond. Prins Filip en zijn broer Laurent voeren met een gammel bootje tot bij de mensen, recht de armtierige huisjes in, enkel de armtierige huisjes in, om te tonen dat ze voeling hebben met de kleine man, dat ze zich niet te goed voelen om hun ommuurde burcht te verlaten om de man in de straat een hart onder de riem te steken.
Hun vader, de koning, hebben we niet gezien. Die stapt niet in bootjes van minder dan 4 miljoen euro, en zeker niet als ze niet aangemeerd liggen in een idyllische baai in het zuiden van Italië.
En dus stond kroonprins Filip zondag om half drie in een half ondergelopen kelder van 1m60 hoog, met zijn waterdichte laarzen, de rug gekromd, het hoofd gebogen, als teken van nederigheid voor zo’n natuurramp.

Ik heb er niks van gemerkt, maar we waren verwittigd blijkbaar, dat er een pak regen zou vallen, plaatselijk tot 60 liter per vierkante meter en dat we onze voorbereidingen moesten treffen. Maar dat de dijken zouden breken en de straten rivieren zouden worden, dat had niemand zien aankomen. Ook de bevoegde ministers niet, al weet niemand wie de bevoegde ministers zijn. Want het gaat hier over leefmilieu, openbare werken, ruimtelijke ordening, rivieren die niet genoeg uitgediept zijn en is dat dan federaal, Vlaams of Waals? Ze zijn het aan het uitzoeken.

Geen weersonheil is ons vreemd. Is het een paar dagen warmer dan 25 graden, dan wordt ons gevraagd de auto thuis te laten en alle verplaatsingen met het openbaar vervoer te doen, want dan hangt er smog boven de zakdoek die België is. Maar als het te warm is, smelten de bovenleidingen van de treinen en rijden ze niet.
Heeft het gesneeuwd, dan breken diezelfde bovenleidingen onder het gewicht van de sneeuw en rijdt er ook al geen enkele trein. Bussen zijn geen alternatief, die worden af en toe beschoten door jongeren die een PlayStation iets voor watjes vinden.
Als het vriest, kraakt de vorst putten in de weg en mag je al blij zijn als je zonder steenslag of een platte band raakt waar je moet zijn. En sinds vorige week moeten we ons bootje van stal halen als het drie dagen geregend heeft. En ligt het halve land vol zandzakjes, alsof er oorlog is uitgebroken. Al brengen al die zandzakjes geen zoden aan de dijk, het zijn slechts pleisters op een natte wonde, te kleine doekjes voor het te grote bloeden.

Schrijver: Johan De Smet, 23 november 2020


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.8 met 65 stemmen 799Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)