Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Weledele HM en ZKH

Geachte vorst(in)

Vergeef me deze dubbelhartige aanhef geachte Hare Majesteit, maar ik heb hem bewust zo gekozen. Immers, de huidige discussie over de toekomst van de monarchie gaat niet alleen u aan maar ook uw oudste zoon, onze toekomstige koning. Wanneer Willem Alexander koning zal worden ligt niet alleen in Gods hand maar ook in de uwe, maar ons volk gaat er vanuit dat dit toch binnen vijf jaren gebeurt. Zo bezien is het dus aangewezen deze brief aan u beiden te richten.

Het zal u, beste HM, niet in de kouwe kleren gaan zitten al dat gediscussieer over de ceremoniële rol die het koningshuis, naar de mening van velen, slechts ten deel zou moeten vallen. De heersende mening in het land is dat het niet passend is in een democratie wanneer iemand die met blauw bloed is geboren, ook al is het een Oranjetelg, oncontroleerbaar de eerste viool speelt waar het staatszaken betreft. In de kabinetsformatie, bij een regeringscrisis, de ondertekening van formele wetten, belangrijke benoemingen – overal komt u om de hoek kijken pardon heeft u het laatste woord. En tenzij God het verhoede zal dat straks met uw oudste zoon op het pluche zeker ook het geval zijn.

Nu heeft ons volk niets tegen uw oudste zoon. Hij is een algemeen gerespecteerd deskundige op het gebied van watermanagement. Dat kan altijd van pas komen in ons lage land met al die enge klimaatvoorspellingen van stijgend rivier- en zeewater. Ook heeft hij een ware reputatie opgebouwd als opleuker bij sportmanifestaties. Vooral als onze Hollandse jongens en meisjes scoren met goud, zilver en brons is hij met zijn lieftallige Maxima dolenthousiast van de partij. In het Heineken Holland house is hij niet te beroerd om een of meer glazen achterover te slaan en mee te hossen met de feestende meute. ’t Is zo’n gewone jongen gebleven onze W.A. pardon onze Zijne Koninklijke Hoogheid.

Toch moeten wij eens ernstig praten weledele HM en ZKH. Laten we maar zeggen dat ik nu even het volk representeer. Uwe koninklijke hoogheden en uwe voorgangers hebben in het verleden nog al eens geklaagd pardon gesteld dat het zo’n zware taak is om die staatsrol te combineren met de ceremoniële taken en last but not least met uw taken als gewoon huisgezin. U heeft toch ook recht op uw privacy?
Dat vind ik pardon dat vindt ons volk nu ook. Daarom: het is genoeg geweest. U wordt ontheven van die loodzware taak. Vanaf heden kunt u zich beperken tot linten doorknippen. Dit met inbegrip van het uitreiken van lintjes minstens een keer per jaar en…op een leuke manier door het lint gaan als onze sporthelden weer eens goud pakken.
Voorwaar dat is u van harte toevertrouwd.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 26 november 2010


Geplaatst in de categorie: koningshuis

3.8 met 13 stemmen 413Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)