Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wie leerde ons tot tien tellen

Een inkoppertje: de moderne wetenschap berust volledig op de algebra, uitvinding van de Arabieren. De Perzische wetenschapper Mohammed ibn Moesa al-Chwarizmi uit de negende eeuw was voorname grondlegger en uitwerker van de algebra. Neem een hedendaagse lamp tulp schip of het BNI(Bruto Nationaal Inkomen) – allemaal ondenkbaar zonder zijn algebra.

‘Al-Chwarizmi’ is Perzisch voor ‘uit-Chwarizmi’, nu een provincie van Oezbekistan. Het concept ‘algoritme’ in de wiskunde was zijn grootste wiskundige uitvinding. Een algoritme (van het Arabische woord algawarizmiat: naar de naam van de Perzische wiskundige Al-Chwarizmi) is ‘een eindige reeks instructies - meestal voor berekening of dataverwerking - om vanuit een gegeven begintoestand het daarbij behorende doel te bereiken’.
Deze oude geniale Pers is daarmee onomstreden de grondlegger van de informatica, van onze computer. Waar zouden we nu in Nederland zijn zonder computer?

Hebben we dat mogelijk nog wel op school geleerd, wie weet dat de Griekse filosofen via de Islam tot ons zijn gekomen? Hoe beroemd was Averroës toen. Islamitisch filosoof en uomo universale in de twaalfde eeuw in Cordoba en Marrakkesj. Groot Aristoteleskenner. Jawel die hoeksteen van de westerse beschaving kwam tot ons met een omweg. In onze niet voor niets wel duister genoemde middeleeuwen. Zeker duister in vergelijking met de verlichting ginds.

Wie staat er bij de huisarts bij stil dat zijn kennis nog steeds in hoofdzaak rechtstreeks van de islamitische Perzen stamt? Dat de werken van Avicenna baanbrekend waren voor de ontwikkeling van de medische wetenschap?
Al waren ze lange tijd te moeilijk voor onze kruidendokters. Ook Avicenna was een Pers en geboren in wat nu Oezbekistan is. Maar onder alle vlaggen islamitisch.
Geleidelijk drong zijn kennis hier door, via de in 13e eeuw gestichte medische Faculteit, de eerste in zijn soort, in Montpellier. We waren er in West-Europa nog te dom voor. Hier tot de 16e eeuw waren hooguit enkelingen in de noordelijke Nederlanden ermee bekend. Vanuit de verte, nog niet praktisch – in kloosters waren een paar Vlaamse boeken waarin hij genoemd werd.

En het ergste, waar zouden we nu zijn als we niet tot tien konden tellen? En we zouden dat niet kunnen zonder de Arabieren. Die hebben dat ons geleerd.
Onthullend toch – Minister Donner pakte met deze wetenswaardigheden, hier enigszins aangevuld uit. Om aan te geven dat de islamisering reeds lang geleden godzijdank met succes is ingezet. College voor zo’n PVV’er, ene Joram van Klaveren. Wetenschappers historici en kennisfilosofen maken daar al eeuwenlang allesbehalve een geheim van.

Nu wij nog. We moeten Allah bij wijze van spreken op onze blote knieën danken. Dat we in zijn naam tot tien hebben leren tellen.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 4 december 2010


Geplaatst in de categorie: wetenschap

3.2 met 6 stemmen 311Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)