Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hier tevreden

Een Teigetje is een vrolijk baasje. Hij is zeer optimistisch en heeft bepaalde eigenschappen, die het heel leuk maken om door het leven te gaan. Zo heeft hij genoeg aan zichzelf. Hij ontmoet graag anderen, maar hij is heel tevreden met zichzelf maar ook blij als hij anderen ontmoet. Daarom kan hij bijvoorbeeld niet verdwalen. Hij is namelijk altijd hier. Bij zichzelf.

Anderen kunnen heel goed verdwalen – zij kunnen Teigetje dan niet vinden of zoeken iets anders wat ze belangrijk vinden. Om te verdwalen moet je namelijk ergens zijn waar je niet zijn wilt en aangezien Teigetje altijd bij zichzelf wil zijn, is het onmogelijk voor hem om te verdwalen.

Hij hoeft dan ook nooit de weg te vragen. Hij kent de weg. Die is altijd voornamelijk rechtdoor. Bij zijn pogingen om ergens te komen, komt het weliswaar regelmatig voor dat hij op een andere plek terechtkomt dan waar hij oorspronkelijk terecht wilde komen, hij mist regelmatig afslagen, maar hij ziet dat niet als verdwalen. Hij is immers nog steeds hier.

En op deze nieuwe hier, beleeft hij een nieuw avontuur. Een ander avontuur dan hij van plan was te beleven.

Mensen die ontevreden zijn met zichzelf, willen altijd elders zijn. Die mensen zijn waarschijnlijk altijd verdwaald. Altijd op zoek naar elders. Het vervelende van elders is, dat die plek net als hier met je meereist. Elders ontwijkt mensen moeiteloos. Niemand geraakt er ooit. Elders en hier zijn nooit op dezelfde plaats.

De kunst om vrolijk te worden is dus niet om elders te geraken, maar om hier tevreden te zijn.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 9 december 2010


Geplaatst in de categorie: filosofie

3.2 met 5 stemmen 295Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Frank
Datum:
9 december 2010
Email:
frankfvankeerenhotmail.com
Teigetje is een held.

En Iejoor ook!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)