Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Hoop op Liefde voor 2011

Het knettert buiten, tallozen worden bezopen en vallen elkaar in de armen. Gaat er iets over of loopt alles gewoon door? Wie wat wil betekenen twittert zonder blad voor de mond. De commissaris deed het om te promoveren uit Drente. Maar ze was een vrouw en werd gevolgd. De man daarentegen blijft bij de crèche omstreden. Gewoon omdat het uit de cijfers blijkt.

Ook dat is zoals heel 2010 was: voorspelbaar fut- fantasie- en liefdeloos. Te hopeloos ook. Dat gold zelfs voor het gekronkel van en rond haatdragers. Geen lol aan te beleven. Hypocrisie minachting en arrogante kwebbeladvocatuur. Minacht hufters niet, noem ze ook geen hufters maar want dan stoot je veel goed volk af. Stemmen die we voor ons fatsoen eerder niet hoorden.

Voor onder de kolp om bij te kneden.
Verhagen zag daar al tijden brood in. Maxime haat links dat zowel de hypotheekrente als Afghanistan wilde laten vallen. Mark Rutte zag in Wilders 'afscheidingsbeweging' altijd al een bijwagen voor zijn VVD. Lucratief, steun zonder ministers. Bekend, evenals de uitslagen ruim voor de verkiezingen. Dat afwerking en invulling in zo kleine kring plaats vond bleek zelfs ongekend voorspelbaar.

De sport was nog erger. Kramer zag je fout denken en vervolgens fout gewezen de foute baan opgaan. Meisje Timmer herstelde wonderbaarlijk maar mocht niet meedoen. Uiteraard omdat schaatsbestuurders gezond verstand hebben en daarmee de pijn voorvoelen. Dat hebben voetbalcoaches niet, die zijn verblind. Robben mocht meedoen en wij wisten toen al waar het toe zou leiden. Gezeur.

Hij was ook totaal niet nodig. We speelden met tien man achter de bal. Met één houthakker(Robin van Persie) ervóór, om agressie uit te stralen zonder een bal te raken. Een paar beroepsprovocateurs gingen op het middenveld voorop in het sloopwerk. Voor de rest was het af en toe uitkomen rennen en de bal terugleggen op gifkikker Wesley Sneijder voor patsboem.
Italiaans resultaatvoetbal, voor het kleinste verschil. Tot de finale die door ingrijpen van hogerhand verloren ging. Diep treurig, aan het beeld gekluisterd en geen behoorlijke match gezien. En dan dat mineure gedoe, ´knap toch voor een klein land.´ Wesley is toch ook niet met Minnie Mouse getrouwd!

Mijn wens daarom allereerst laat 2011 levendiger worden! De paus gaf al het voorbeeld. Het Instituut voor Religieuze Werk wordt transparant. Dat wordt spannend met die flappen onder de rokken.
Een voorbeeld voor Ajax. Technisch-directeur Rik van den Boog kocht voor miljoenen in maar stuurde twee briljante aanvallers weg. Hij, voorzitter Coronel en Jol vormden één front.
Cruijff wilde iedereen weg behalve Jol. Iedereen blijft behalve Jol. Leuk en aardig maar niet te volgen. Zo is er geen lol aan heren.
Ajax moet weer herkenbaar spelen. Met echt gevleugeld voetbalvolk. Dat ook leidt. Mannen die drinken en feesten maar vrijen met hun ogen open ongedrogeerd in missionaire standjes. Toppers zijn altijd ook getrouwd. Soms niet maar dat duurt maar even. Je moet je meisje recht in de ogen kunnen kijken om eerlijk te blijven. Dat ontbreekt. De trouwmoraal!

Liefst natuurlijk uit liefde. Een persoonlijk punt, echte liefde. Ik voelde het op een dichterspodium op het Plein der Grote Genietingen. Voor een slanke buschauffeur met wie ik in beurtzang onder hete lampen liefdespoëzie voordroeg. Haar vlugge slangentongetje groef zich een weg tussen mijn lippen tijdens de adempauze vóór de laatste strophe. Ontroering golfde door de overvolle taveerne en men kon een adamsappel horen klappertanden. Zo authentiek de scene. Even later namen wij minzaam glimlachend onder donderend applaus afscheid.

Nog geen uur later kwamen de jaloerse wrekers op in groepsverband. Het kon niet missen. Een babyface vol eigenwaan op appelwangetjes werd vals grijnzend gesecondeerd door een ééntonige onverstaanbaar sprekende jongeman met harde puntbuik en haatblikken.
Ik zal u hun teksten besparen. Wel pijnlijk, niet interessant.
In de hoop dat 2011 meer ruimte geeft. Om in vrijheid samen te zijn en vooral, zoveel mogelijk uit en voor de liefde.

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 1 januari 2011


Geplaatst in de categorie: moraal

3.6 met 7 stemmen 341Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)