Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Dom66 en het initiatiefrecht

-----------------------------------------------------------------------------------------

De maandag-dagcolumn is een herhaling van de dagcolumn van 10 jaar geleden.
Interessant om te zien in hoeverre omstandigheden, denkbeelden en zienswijzen van toen
nu nog geldingskracht hebben.

Onderstaande column is op 13 januari 2011 op deze site geplaatst door Jan Lunsing.

----------------------------------------------------------------------------------------

D66 groeit weer. Omdat deze partij de burger aan de macht wil helpen, komt ze altijd met dezelfde voorstellen. Eén daarvan gaat over het initiatiefrecht.

Wat is dat: initiatiefrecht? Dat is het recht van burgers om handtekeningen te verzamelen en daarmee raadsleden verplichten om over een bepaald onderwerp te vergaderen. De vraag is of dit burgers aan macht helpt. Het is meer werk voor de gemeente, die immers de handtekeningen moet controleren. Het moet dus iets toevoegen aan de middelen die burgers nu al hebben om iets op de agenda van de gemeenteraad te krijgen.

Zonder initiatiefrecht kunnen burgers immers ook handtekeningen verzamelen, demonstreren of, wat wel heel simpel is, aan raadsleden vragen iets op de agenda te zetten. Alle methoden worden gebruikt en blijken effectief. Kunt u zich een situatie voorstellen, waar de gemeenteraad weigert over een onderwerp te spreken waarvoor handtekeningen verzameld worden of demonstraties gehouden worden, die niet in een gemeenteraad besproken worden en die wel serieus besproken worden als diezelfde handtekeningen ingediend worden volgens formele regels?

Ik kan me niets voorstellen.

Er is dus geen enkele reden om initiatiefrecht in te voeren. Kwaad kan het ook niet. Het enige is, dat de gemeente meer werk krijgt. Sommige mensen vinden dat democratie ons best geld mag kosten, maar ik ben van mening dat we onze overheid alleen op kosten moeten jagen, als het een meerwaarde heeft.

Wat D66 nooit heeft willen begrijpen is, dat mensen in een democratie nooit het gevoel kunnen krijgen, dat ze veel invloed hebben op het bestuur. Dat kan ook niet. Als democratie werkt, zijn we met te veel mensen om aan een ieder veel invloed te gunnen. D66 staat dan ook meer voor Dom66 dan voor Democraten66.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 11 januari 2021


Geplaatst in de categorie: politiek

2.8 met 9 stemmen 704Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)