Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vrijheid en openheid

Zeggen wat je denkt, en doen wat je wilt. Wat snakken de gewone mensen daar naar in een doorsnee regime in het Midden Oosten. De volksopstanden in Egypte en vlak daarvoor in Tunesië bewijzen dat ook de Arabische landen toe zijn aan democratie. Dat wisten we eigenlijk al want immigranten die uit die landen in de westerse landen instromen zie je zelden of nooit terug emigreren. Wie zich eenmaal heeft gelaafd aan de zoete bronnen van vrijheid en openheid raakt eraan verslaafd. Het is die volkeren gegund dat zij zonder te hoeven vluchten uit hun geboorteland hun dorst kunnen lessen.

Zelden verloopt een revolutie vreedzaam. In 1989 was Europa getuige van een wonderlijke politieke revolutie in het Oostblok. Eerder in de jaren tachtig voorspelden de deskundigen nog dat het IJzeren Gordijn een blijvertje zou zijn. Niets was minder waar want door invloed van vrije media, films en boeken oordeelde de Oost-Europese volken dat het genoeg was geweest met het communisme. En plotseling schoten de wachtposten niet meer en de Berlijnse Muur brokkelde bottom up af.

Maar de mensheid heeft nog een lange weg te gaan. 2000 jaar geleden liep er al iemand rond die ons duidelijk maakte dat macht maar één reden heeft: dienen. Eigenlijk moet je als je macht hebt deze alleen inzetten ten dienste van anderen. Veel machthebbers hebben die boodschap nog steeds niet begrepen. Een heleboel gewone mensen trouwens ook niet. En wat we de Nieuwe Politiek noemen werkt ook nog niet zoals het moet. Want wat moet je bijvoorbeeld met een christelijke politieke partij? Jezus streefde naar afzien van macht, dat wil zeggen onmacht. Een politieke partij hunkert naar macht. Dus CDA - wat is uw reden van bestaan?

Beschaving draait om je bewust zijn van respect voor de ander. Maar die ander speelt niet echt een rol in onze huidige samenleving. Je moet jezelf ontwikkelen toch? Pak je eigen kansen anders word je een loser. Ikke, ikke, ikke en de rest kan stikken. Geen wonder dat relaties steeds korter duren. Maar respect voor de ander en eerlijkheid zijn kernwaarden in elke beschaving.
We doen ons graag groter voor dan we zijn. In de roman ‘Tirza’ van Arnon Grunberg lezen we dat de werkeloze Jörgen elke dag zogenaamd naar zijn werk gaat. Hij bedriegt zichzelf. In mijn roman in wording ‘Open boek’ gaat het ook over eerlijkheid. Maar dan die tussen twee relatiepartners.

Terug naar Egypte. Mubarak is met zijn 82 jaar een vitale oude potentaat. Het zou hem sieren terug te treden voordat het geweld totaal escaleert. En dan is de internationale gemeenschap aan zet. Met mentale, financiële en praktische steun kan Egypte zich vernieuwen. De piramides herinneren aan een oeroude cultuur. Door democratie kan die beschaving nieuw leven worden ingeblazen.


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 4 februari 2011


Geplaatst in de categorie: literatuur

4.4 met 22 stemmen 236



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)