Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Veiligheid is om over mee te praten

Het baart onpartijdige waarnemers zorgen hoe de stedeling zich voelt. Opvallend hoeveel betrekkelijk jongeren deze winter botbreuken opliepen. Op straat met fiets of lopend. Door gladheid op stoepen haltes paden en wegen. Vrijwel nergens werd sneeuw geveegd en er viel niet tegenop te strooien. Vaak ging de vorst er verraderlijk qua timing overheen.

Schrik ook door “taartmadeliefjes” in Amsterdam-Zuid. Een 92-jarige mevrouw kreeg op weg naar huis gezelschap van twee jongedames met een taart. Die was voor haar besteld zeiden ze. Eenmaal binnen ontpopten ze zich tot brutaal gespuis. Alles werden overhoop gehaald terwijl de bejaarde dame op haar bank machteloos moest toezien. Ze vertrokken met buit. Later herhaald in Noord, nu met bloementruc.
Rest senioren nog ruimte voor enige argeloosheid?

Puik idee daarom van Wijkopbouworgaan Rivierenbuurt (WOOR) in Zuideramstel, Amsterdam een thema-avond ’Veiligheid’ te organiseren. Avondvoorzitter Maud van de Wiel.
Twee panels traden aan, met vooraan ‘kwaliteits-insprekers’. Van straatcoaches en buurtregisseur, fractievoorzitters Alexander Scholtes(D66) Daphne Brekveld(VOZ) Marijn van Ballegooijen(PvdA) tot winkeliersvereniging, Ouderen-Adviesraad, Zorgloket. Een formule die leidde tot levendige en informatieve uitwisselingen. Alleen al omdat algemeenheden en beleidsstelligheid konden botsen. Met de zaal, de praktijk.
Hoogstaand en efficiënt door Maud geleid.

Eerst het panel ‘Veiligheid in de Wijk’ met Egbert de Vries(PvdA-wethouder Zuid), Anna Stein(Jeugd & Veiligheid), Carin Bosboom(Woonstichting De Key.).
Volgens de winkeliersvereniging is het aantal winkelovervallen door genomen maatregelen verminderd. Hoewel dat morgen alweer anders kan zijn. Een betrokkene bij een recente overval trok het geëmotioneerd in twijfel.
De fraaiste statistieken staan vaak volstrekt los van de ervaring van pijngevallen.

Geldopnames worden steeds gevaarlijker voor ouderen. Ontstellend, wat steeds gebeurt rond pinautomaten. Welk een vuige criminaliteit!
Vooral voor beveiliging van woningen hebben de mensen elkaar veel te melden. Bijvoorbeeld portiekverlichting die automatisch aangaat bij aanbellers. Kost niks extra en je ziet wie er staat. Heeft bijna niemand.

Veel klachten over fietsen op de stoep. Speciaal op de Rijn- en Waalstraat. Topdrukte tussen half vijf en zeven.
De breed ingevoerde Egbert de Vries(PvdA) gaf aan dat deze ergernis tien jaar geleden al als nummer 1 uit onderzoek kwam. Tot verbazing van eenieder toen. Alleen blauw met bonnen helpt volgens hem. Deze geëngageerde bestuurder blijkt uiterst waardevol. Met al zijn kennis van regelingen, buurt-, bouwinrichting en beleidskansen.
Maatregelen tegen straatcriminaliteit zijn doorgaans effectief. Zij het dat er sprake is van verplaatsingsgolven. Men ziet daarna doorgaans inbraaktoename in woningen in naburuige straten.
Hij zegt overigens wel inzet van extra blauw toe.

Volgens De Vries lossen poortjes tegen trottoirfietsers niets op: ze blokkeren blinden rolstoelen en invalidenwagens.
Petra de Jong, ooggehandicapt (Stichting Onbeperkt Zuid), wil regels met naleving voor uitstallingen in de Rijnstraat. 'Ik struikel steeds ergens anders.´


Tweede deel ging over (onveiligheids)gevoel. Panelleden: Pinar Yilmaz( Turkse werkgroep Aktief en buurtkenner), Paul Slettenhaar(Stadsdeelvoorzitter VVD), Paul van Krieken (fractievoorzitter Groen Links).
Verreweg de meeste aanwezigen voelen zich veilig in Zuid. Opmerkelijk gezien de klachten vóór de pauze. Misschien kan deze uitkomst niet losgezien worden van vergelijking met andere stadsdelen. Het kan dan beroerd zijn maar elders nog beroerder.
Jan Groen van de OuderenAdviesraad wees erop dat beneden wonen tegenwoordig niet meer onveiliger lijkt. Hij krijgt veel minder klachten binnen. ‘Maar’ zegt hij ‘dat zegt niet zoveel, ouderen zijn minder gewend te klagen dan jongeren.’
De zaal reageert hilarisch. Toch - is dat niet zo?


Er bleek eigenlijk maar één iemand volstrekt ontevreden. Een jongeman van de 1e Van der Helststraat, tussen Albert Cuypmarkt en Sarphatipark. Met veel druk bezochte horeca die lang openblijft. De terrassen dijen uit winkeliers stallen steeds verder uit en de rest is één fietsenstalling. Overal etensresten etc. Plus dat de marktkraambouwers komen tegen sluitingstijd. Opgewacht door doorzakkers om te matten. Een veldslag met hevig kabaal.
Inderdaad, dit opgekalefaterde gebied leek mij al eerder onbewoonbaar.

Conclusie: Hou de Zuid-politici aan hun toezeggingen inzake extra blauw, aanpak van trottoirfietsers en betere verlichting van de Rijnstraat. De geldautomaten moeten hoe dan ook beveiligd. Hang ze aan de grote klok.
Deze avond verdient voortdurend herhaling. Vinger aan de pols. En dat kan niet, heren van de VVD, bij afbraak van ‘het Sociaal Domein’ zoals jullie nu doen. Jullie bezuinigen behalve inspraak ook kritische invoer en bijsturing weg van ons burgerij.

Onze aardige VVD-voorzitter Paul Slettenhaar weet toch ook van stoom afblazen om tot elkaar te komen? Bovendien, hoe komen wij tot uiting als straks de deelraden zijn afgeschaft?

Bezoek vooral eens http://www.veiligheidswijzer.nl/


Zie ook: http://www.youtube.com/watch?v=IRYuoM9Mqao

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 5 februari 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

4.0 met 7 stemmen 232



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)