Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Koopwoede bij vrouwen

Iets voor negenen in de winkelstraat. De eerste rolluiken gaan luid rammelend omhoog. Als ik een hoek omga zie ik een groep mensen oversteken. Klakkend met hun hakken op de tegels racen ze aan me voorbij. Zie ik het goed? Jazeker. Allemaal vrouwen. Blik gefocust, tas strak in de hand geklemd. Met haar allen stuiven ze een pui in waarvan de luiken zojuist open schoven. Op de etalageruit staat in schreeuwende kapitalen: OPHEFFING!! NU ALLE SCHOENEN 90 % KORTING !!!

Oké. Duidelijk. Vrouwen en koopjes. Een explosieve combinatie. Het voorbeeld van de vriendin van een vriend komt bij me op. Laatst kwam ik hem zuchtend tegen. Hij moest bekennen dat ze op zoek moesten naar een groter huis, want haar 500 paar schoenen pasten niet meer op zolder.

We kennen ze. De kuddes vrouwen, meestal verdeeld in kleine cohorten van twee tot zes, die op koopavonden en op zaterdagen de kleding- en parfumeriezaken afstropen. Zij komen binnen, zien rond, slaan hun slag en vertrekken zegevierend met uitpuilende tassen vol Gucci, H&M en Douglas. Kan ook Chanel wezen. De vrouwen variëren in leeftijd van twaalf tot vijfenzeventig. Vóór die leeftijdsgrens schijnt het koopwoedevirus nog behandelbaar te zijn. Erna muteert het geleidelijk naar een onschuldiger variant: het watjehebtverzameldweggeefvirus.

We mogen de dames niets verwijten. En we moeten hun aandoening niet belachelijk maken. Sterker, we moeten haar serieus nemen. Dus laat ze klagen over wat ze allemaal niet hebben en wel verlangen te hebben omdat andere vrouwen nog meer hebben dan zij. Niet met oplossingen komen! Gewoon rustig luisteren en begrip tonen. Dat is wat ze willen. Trouwens, ze steunen de economie. Ze zijn de kurk waar de winkelstand op drijft. Ze kunnen er niets aan doen dat hun moeders en grootmoeders zo spaarzaam leefden zodat zij hun slappe was én hun bloemetjes buiten kunnen hangen of zetten.
Zou er ook een mannelijke variant van het koopvirus bestaan? Ik ben benieuwd dus reageer.

We spreken af: geen oplossing. Hoeft ook niet want de koopziekte is niet te genezen. Gewoon laten uitwoeden. Sluit ondertussen een zo gunstig mogelijke persoonlijke lening af. O, die had je al?


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 11 februari 2011


Geplaatst in de categorie: vrouwen

3.9 met 12 stemmen 2.610Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
11 februari 2011
Een kostelijke column, een genot om te lezen. In gedachten zie je die vrouwen al om negen uur groepsgewijs de winkel in stormen om spullen bij elkaar te graaien. Lekker donderstenerig beschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)