Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Eén roos

De winkels kleuren weer roze en rood, de harten springen je tegemoet. Valentijnsdag levert ook dit jaar een hoop overbodige prullen op. Maar ook wij, nuchtere Hollanders, moeten gewoon meedoen met die Amerikaanse uitvinding. Reclame en winkeliers houden ons voor dat zo'n rood hart of een bloemetje niet genoeg is. Een beetje Valentijnvent verwent z'n vrouw met een luxe cadeau. Dat is pas liefde!

Bij mij hebben vriendin, potentiële vriendinnen en vage liefdes rond 14 februari weinig kans. Dat weten ze, dus ze krijgen niks. Maar mijn vriendin wil toch de stad in en ik moet mee. Terwijl zij kleren past zie ik een jong stel naar de kassa lopen. De vrouw ziet er niet opvallend uit, maar wil blijkbaar iets extra’s aan haar uiterlijk doen en heeft een lingeriesetje van een duur merk in handen. De man drukt haar twee briefjes van vijftig in de hand. Hij legt er nog wat kleingeld bij en de vrouw rekent af. Ze pakt het wisselgeld aan en geeft dat weer aan de man. Dikke kus en gearmd lopen ze weg.
Valentijnsdagcadeau? Ik hoop het niet.

Een paar uur later nog even snel wat halen in de supermarkt. Ook hier slaat de waanzin toe. Gebakjes met harten er op, hartvormige gevulde koeken en broodbeleg. En als ik me niet vergis heb ik zelfs hamburgers in de vorm van een hart gezien. Snel naar de kassa met mijn pak melk, want dat was ik vanochtend nog vergeten. In de rij voor de kassa kijk ik verveeld naar de drukte rond het bloemenwinkeltje in de supermarkt. Alleen maar mannen staan daar te wachten. De reclame heeft z’n effect bereikt. D’r worden toch weer heel wat vrouwenharten in de bloemetjes gezet.

Tussen de drukte wacht een oude man. Hij staat er een beetje kleintjes bij. Gebogen schouders, pet op, grauwe, wat ouderwetse en versleten regenjas. Als hij aan de beurt is legt hij voorzichtig een rode roos op de balie. Ik zie hoe de man aandachtig de muntjes bekijkt die hij uit z’n portemonnee haalt. Het meisje aan de kassa voelt de situatie goed aan en pakt de roos zorgvuldig in.
Valentijnscadeau? Ik hoop het wel.

Schrijver: Rob Chevallier, 14 februari 2011


Geplaatst in de categorie: liefde

3.5 met 4 stemmen 179Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
der Harry
Datum:
18 maart 2011
Geef Nederland aan de Nederlanders terug, hoor ik regelmatig een politicus van de lokale Partij voor Venlo zeggen.
In de lijn met deze gedachte zou ik zeggen: verbieden en afschaffen deze Amerikaanse onzin. En Halloween er achteraan wat mij betreft, we hebben al Sint-Maarten.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)