Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

80 op de snelweg

Het was halverwege de negentiger jaren dat premier Wim Kok achter een computer kroop. De media waren er als de kippen bij. Hij plaatste zijn benige vinger op het toetsenbord et voila ... de mp was op het wereldwijde web. Let op, een nieuw tijdperk. Maar, vroeg een uitgeslapen journalist, kan iedereen met die tijd mee? Zij die niet meekunnen, was het antwoord, kunnen gerust zijn, de overheid zorgt voor hen. Internet was een mogelijkheid voor erbij, niet in plaats van.

Inmiddels weten we beter. Nog even en een acceptgirokaart is een museumstuk. De post gaat failliet omdat de meeste berichten per email of I-phone worden verstuurd. We sms’en, twitteren en bloggen ons helemaal suf. De belastingdienst vraagt steeds dwingender om een DigiD code te nemen zodat je per internet aangifte kunt doen. Voor verzending van giroafschriften moet betaald worden. Bedrijven doen hun financiële transacties digitaal. De klant kan nog wel bellen maar dan kost het wel 30 cent per minuut en kom je in een eindeloos voorkeuzemenu terecht waarbij je kans loopt te verdwalen in een eeuwig doolhof begeleid door een zoetgevooisde computerstem afgewisseld met muzak.

Nou mag ik niet klagen. Ik heb een pc met internet, kan er redelijk mee overweg en kan al die luxe betalen. Maar je zult boven de zeventig en/of platzak zijn. Dan beland je in de bezemwagen van het maatschappelijk peloton. Wat zegt u mevrouw? Heeft u geen internet? Geen computer? Tja, dan moet u uw zoon maar even vragen...o, u heeft geen kinderen...tja...
De meeste ouderen redden zich gelukkig prima maar veel mensen met een psychische aandoening niet. Waar de maatschappij de snelheid op de digitale snelweg opvoert naar 160 tuffen zij nog voort met een vaartje van 80. Oké, de mens is flexibel en leert om al dat digitale gedoe als een uitdaging te zien, maar het is niet verwonderlijk dat het aantal langzaamrijders dat deuken oploopt steeds groter wordt.

Intussen lonken nieuwe prachtige uitdagingen aan de horizon. Bibliotheken worden opgeheven en het e-book wordt uitgerold. De postkantoren waren al verbannen naar het hoekje achterin de Hema. Naast de warme worsten weet u wel. Nu zijn ouderen en andere trage rijders gelukkig gewend aan een stootje. Ze werden al als schuldig aan zelfverrijking bestempeld (Babyboomerverwekkers! Oppotters!) respectievelijk als losers (Je moet je ontwikkelen, rund!). Door al die botsingen op de digitale snelweg raak je gehard. Dat scheelt.


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 18 februari 2011


Geplaatst in de categorie: welzijn

4.0 met 12 stemmen 213Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
18 februari 2011
Email:
joke190411telfort.nl
"O, u heeft geen kinderen..tja"?
Nou niet mopperen hoor,
is nu ook wat aan te doen...vrouw van 62 jaar zwanger!
En die leeftijd gaat straks ook omhoog 62..+..+..+..
Kan dat kind (Digi, Nano, Pctertje, leuke namen!)
U straks toch helpen!
Komt tijd komt,.....help.p.p.!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)