Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Arme student

Ach, we hebben allemaal in onze schooltijd wel eens wat overgeschreven toch? Ik wel, moet ik eerlijk bekennen. Veel was het niet, maar in een enkel geval kon ik niet bij de les zijn om een of andere duistere reden die ik vergeten ben. Gelukkig was er altijd wel iemand bereid om zijn of haar schrift uit te lenen. Dan kon die een volgende keer weer overslaan. Zo ging dat.
Tegen het einde van de schooltijd moest je natuurlijk wel bij de les blijven. Maar ook dan kon een beetje hulp van anderen best nuttig zijn. Een eindscriptie, of hoe zo iets ook genoemd werd, die helemaal alleen gemaakt was, dat was volgens mij meer uitzondering dan regel.

Hoe anders is het nu voor de arme studenten. Nog voordat ze beginnen steken ze zich al diep in de schulden vanwege de torenhoge studiekosten. Een beetje aanklooien tijdens de studie is er niet meer bij. De huidige studenten moeten meteen weten dat ze de juiste opleiding gekozen hebben. En die opleiding moet strak op tijd af, anders loopt de schuld nog veel verder op, of is het helemaal afgelopen met de studie.

Het studeren zelf is absoluut geen lolletje meer. Het ene project na het andere moet volgens een keihard tijdschema afgerond worden. Red je dat niet? Jammer dan, ga dan maar de straat op of zoek een baan die vanzelfsprekend ver onder je intellectuele niveau ligt, maar dat is dan je eigen schuld. Die projecten zijn altijd groepsprocessen, want zo gaat dat in je latere leven ook. Je hebt nu eenmaal te maken met anderen en ook al zijn het klootzakken, idioten of doortrapte leugenaars, je moet er mee verder. Doe je het niet, dan loop je het risico dat je zelf uiteindelijk de weakest link wordt en kun je een zorgeloze toekomst vergeten.

En als je het ondanks, of misschien wel dank zij die keiharde studietijd alsnog gemaakt hebt in het leven, dan kun je alsnog door de mand vallen. Want het internet is genadeloos, zo blijkt nu bij Duitslands populairste minister Karl-Theodor Zu Gutenberg. Want ja, een beetje overschrijven dat doet iedereen wel eens. Niks aan de hand. Maar pak weg driekwart van je proefschrift overschrijven en jezelf als correcte politicus en gezinshoofd presenteren, dat gaat niet samen. Zorgeloze toekomst? Niet voor deze arme student.

Schrijver: Rob Chevallier, 21 februari 2011


Geplaatst in de categorie: school

2.4 met 5 stemmen 174Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)