Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Politieke partijen? weg ermee

De verkiezingen komen eraan. Wat - alweer stemmen? Ja, dit keer voor de provinciale staten (PS). Niet onbelangrijk want de PS kiezen de Eerste Kamer. En als de meerderheid daarin uit oppositie bestaat kan de regering het erg lastig krijgen. In dat geval kan de Eerste Kamer elke wet van de regering blokkeren. Vandaar dat premier Rutte zich ook met de campagne is gaan bemoeien. Wilders, Verhagen en hij moeten er niet aandenken dat links het voor het zeggen krijgt in de Eerste Kamer.

Ja, ook ik was actief in de Nederlandse politiek. Met de grootste ijver wierp ik me in de arena in de overtuiging dat het hielp om het land te veranderen. Ten goede wel te verstaan want voor minder doet een idealistische jongeman het niet. Mij inwerkend in het dossier Vrede en Veiligheid zat ik een D66-commissie voor. Het viel me na enkele maanden op dat elk voorstel van de commissie moest worden voorgelegd aan de partijleider. Want zonder zijn Heilig Fiat konden we niks. En... mochten we niks.

Vroeger had je zuilen. Protestanten, katholieken, liberalen en socialisten. Men kende boeren, arbeiders, ambtenaren en ondernemers. Er waren kostwinners en huisvrouwen, studenten en werkelozen. In die tijd was er behoefte aan politieke bewegingen die de zuilen vertegenwoordigden. Die tijd is voorbij.

Het is niet meer van deze tijd om een fractiestandpunt te verdedigen waar je niet achter staat. Om te liegen of geen commentaar te veinzen. Om ‘nee’ te stemmen terwijl je ‘ja’ denkt. Weg met die fractiediscipline.

Je kunt als kiezer over het ene punt een ‘linkse mening’ hebben en op een ander punt ‘rechts’ zijn. Je wilt bijvoorbeeld dat de ontwikkelingshulp wordt uitgebreid, maar je bent ook voor hogere straffen. Geen wonder dat nu bij elke verkiezing de groep zwevende kiezers de grootste is.

Afschaffen dus die ouderwetse hap. Politieke partijen hebben en houden nut als bestuursscholen. Maar het moet afgelopen zijn dat men eerst lid moet worden van een partij om verkozen te worden in Tweede of Eerste Kamer.

Voortaan stemmen we op mensen die integer, betrokken en deskundig zijn. Uit elke regio kiezen we er twee. Zo komen we aan honderd en dat is mooi zat. En behalve voor de regiovertegenwoordigers maken we ook een hokje rood voor de beoogde premier. Dan kan hij of zij met de uitslag van de regioverkiezingen in de hand een regering samenstellen. Van mij mag zo’n ploeg acht jaar blijven zitten. En moeilijke kwesties zoals uitbreiding Schiphol of rol van het koningshuis?
Geen probleem: dat legt de regering nieuwe stijl netjes per kwestie aan de kiezers voor. Dan gaan verkiezingen tenminste ergens over.


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 25 februari 2011


Geplaatst in de categorie: politiek

4.6 met 26 stemmen 306Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Thomas Cornelis
Datum:
26 februari 2011
Email:
t_timmy_1hotmail.com
Wanneer je politieke partijen aanvalt, val je alleen de symptomen aan. Het probleem zit hem niet in politieke partijen, het probleem zit hem in het systeem van "representatieven". 1 persoon die zijn eigen mening verkoopt kan nooit representatief zijn voor een paar duizend mensen. Schaf daarom het parlement af, vervang het door een gedecentralizeerd systeem zelf-besturende gemeenschappen (doormiddel van directe en participatieve democratie) en maak gebruik van confederaties. Geen hiërarchie, geen representatieven, slechts zelfbestuur. Dan heb je libertair socialisme (of anarchisme).

www.anarchyfaq.org

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)