Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Ambiance

De entree van een gemeentehuis zegt vaak veel over de organisatie erachter. Ik hoop niet dat dit ook voor Den Haag geldt. Wie daar een nieuw paspoort komt halen, komt een enorme grote witte hal binnen – een hal die schijnbaar bedoeld is om je klein te maken. Voor de wachtenden zijn rijen kubussen geplaatst – zonder leuning. Het is niet de bedoeling dat u er lang blijft wachten. Toch zitten er fatsoenlijke burgers te wachten op hun beurt. Nummer N 352, roept een lichtbord op.

Het gebouw ontbeert menselijke warmte en menselijke schaal. Ik weet zeker dat er mensen zijn die dit een prachtig gebouw vinden, want het ziet er duur en modern uit. Het moet niet lang geleden gebouwd zijn.

Maar ik zie geen liefde. Ik zie een koud gebouw. Links en rechts zie je passages waar mensen langs lopen. Het lijken mieren bij een nest. Etage na etage, misschien wel tien hoog, lopen mensen blijkbaar belangrijke dingen te doen. Dit soort gedrag zie je ook in films. In James Bond films en sciencefiction fiction films. Net als in dat soort films gaan doorzichtige liften op en neer, waarin mensen gehaast staan – bewapend met belangrijke documenten, ongetwijfeld. Het is een en al openheid en glas, maar jij als burger komt die lift niet in. Je mag niet naar de hogere etages. Er is een toegangscode, een pasje nodig, een portier om je tegen te houden. Alleen geheime agenten als James Bond weten door te dringen tot de spelonken van het gebouw vol figuren die je niet kent, maar die bezig zijn met dringend heen en weer lopen. We zijn duidelijk in het hoofdkwartier van de vijand.

Aan het eind van de film ontploft het hele gebouw op spectaculaire wijze.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 16 juni 2011


Geplaatst in de categorie: maatschappij

2.8 met 6 stemmen 170Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Fred
Datum:
16 juni 2011
Het Haagse stadhuis wordt door de Hagenees 'het IJspaleis' genoemd. Zegt alles.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)