Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Duur zaad

Baby’s zijn mooi, zeker als het je eigen baby is. Dan bestaat er geen mooiere, zelfs niet als hij flaporen heeft en de bult op zijn hoofdje - veroorzaakt door de zuignap van de verloskundige - maar niet lijkt weg te ebben.

Er zijn ook mensen die geen kinderen kunnen krijgen. En je zal het zien: het zijn altijd zij die het liefst kinderen willen, die er geen kunnen krijgen. Alsof de zaadcellen van de man protesteren: ‘Hola, een vurige kinderwens, niet met ons, vanaf nu zwemmen we nergens meer naartoe!’ Zo gezegd, zo gedaan, en daar liggen ze dan, gezapig te liggen in hun staakt-het-vuren.
En dus moeten die onvruchtbare koppels, waarvan blijkt dat het aan de man ligt, beroep doen op zaaddonoren, mensen zoals u en ik, maar vooral zoals u, die met hun zaad geen blijf weten en dan maar voor de goeie zaak een donatie overmaken aan de spermabank. In Denemarken hebben ze er alvast kaas van gegeten, daar krijg je als donor 67 euro per zaadlozing. Cryos heet de bank en ze voert het zaad uit naar de rest van de wereld, terwijl het de gegevens van haar donoren online zet. Hoe meer je van de donor te weten wil komen, hoe meer je voor zijn zaad moet betalen. En het gaat ver: van de kleur van zijn ogen en baardstoppels, over zijn euh schoenmaat en studies, tot zijn lievelingseten, favoriete muziek en of hij snel bruint in de zon. Zo kunnen onvruchtbare koppels er naar eigen keuze hun geschikte donor uitzoeken. Wie alles te weten wil komen, betaalt 3.000 euro voor zijn zaad. Zonder garantie dat zijn nakomeling even succesvol, blauwogig en groot geschapen ter wereld komt. Maar er is ook kritiek op het kunnen kiezen van je eigen donor, al lijkt het mij in niets te verschillen van de twee giechelende vriendinnetjes op zaterdagavond die naar de knapperd wat verder in de bar lonken en elkaar toevertrouwen: ‘Die mag altijd de vader van mijn kinderen worden’.

Ik heb uit nieuwsgierigheid op het werk eens gesurft naar de site van Cryos, om te zien welke soort donoren ze in hun databank hadden, waarop Trieneke passeerde en iets te luid naar mijn zin zei: ‘Altijd gedacht dat je onvruchtbaar was.'

Schrijver: Johan De Smet, 10 april 2011


Geplaatst in de categorie: kinderen

4.8 met 46 stemmen 325Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)