Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bin Laden leeft

Tien jaar lang was Osama Bin Laden de meest gezochte persoon op aarde. Met 25 miljoen dollars op zijn hoofd, dead or alive. Het werd dus deze week dead. Zijn lijk werd in zee gegooid. Of zijn jagers ook de premie opstrijken is onduidelijk. Het zal wel niet omdat zij militair waren in dienst van de VS. Er zijn trouwens nog veel andere onduidelijkheden rond Bin Ladens dood. Hoe is het mogelijk dat zo’n ‘most wanted person’ zo lang woont in een villa midden in een Pakistaanse stad? En dat de VS militairen zonder toestemming van Pakistan met een helikopter bij die villa landen en hun missie uitvoeren? En last but not least: waarom Bin Laden doden in plaats van hem levend mee te nemen en hem te berechten?

De impact van een openbare terechtzitting is vele malen positiever dan een onzichtbare dood van een terroristenleider. In 1960 ontvoerde de Israëliërs de nazi-misdadiger Eichmann uit Argentinië. Een jaar later stond hij terecht in een openbare zitting in Jeruzalem. Het proces leidde tot meer besef van de nazi-misdaden en tot een algemene, universele afkeuring ervan. Ook vonden als gevolg van het Eichmann proces andere aanhoudingen plaats. Na de oorlog op de Balkan stond het Servische staatshoofd Milosevic terecht voor het Internationaal Strafhof wegens misdaden tegen de menselijkheid. Opnieuw leidde dit tot andere aanhoudingen. En enkele jaren geleden waren de Amerikanen zo verstandig om Saddam Hoessein na zijn aanhouding voor de rechter te brengen.

De VS hebben verklaard dat de opdracht van de geheime missie was om Bin Laden te doden. Misschien wilden ze geen risico nemen en moesten de Amerikaanse militairen hem doodschieten om kans op ontsnapping uit te sluiten. Toch is het vreemd dat zijn jagers hem niet gevangen konden ontvoeren maar wel dood konden meenemen, terwijl in de media bekend geworden is dat zijn bewakers kansloos waren tegen de Amerikaanse elitetroepen.

De Amerikanen hebben er dus doelbewust voor gekozen om Bin Laden te doden in plaats van te berechten. En dat is een blunder van jewelste. Het is veel beter dat de wereld getuige is van de openbare berechting van een massamoordenaar in plaats van zijn doodsbericht te vernemen. Bin Laden leeft door, juist omdat de VS hem doden zonder vorm van proces. De les van de processen tegen misdadigers tegen de menselijkheid is dat openbaarheid effectiever is dan geheime dienst gedoe. Getuigenverklaringen van slachtoffers, inzicht verkrijgen in motieven van dader(s), voorkomen van martelaarschap – het zijn alle onmisbare, louterende haltes op weg naar gerechtigheid en uitbannen van terreur.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 6 mei 2011


Geplaatst in de categorie: moraal

4.1 met 16 stemmen 240Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Koen Vugs
Datum:
6 mei 2011
Prettig stuk om te lezen, de vergelijking met Eichman gaat echter deels mank. Israel had destijds niets meer te duchten van Hitler en zijn volgelingen, terwijl de berechting van Osama een enorm veiligheidsrisico zou vormen voor de USA.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)