Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Een huisarts is ook een mens

Stuk is hij. ‘Ik heb het gemist,’ zegt hij zuchtend.
Hij is huisarts. En vorige week had hij na een drukke week met volle wachtkamers onverwacht een weekenddienst. Het dagje dierentuin met vrouw en dochters moest hij maar uitstellen. Als ik nu het weekend van mijn collega niet overneem, dacht hij, kan ik ook geen invaller verwachten als ik eens ziek ben. Dus, hoewel moe van zes overvolle werkdagen achter elkaar, nam hij de dienst over.

Komt een oude vrouw bij de dokter. Bij hem dus. Ze heeft vage nekklachten. De week daarvoor verrekte zij haar nek tijdens een klusje in huis. In het dossier van zijn collega staat niets dat op een specifieke afwijking of chronische aandoening wijst. Hij neemt de gebruikelijk checklist door, onderzoekt en beklopt de gevoelige plek. Vraagt of zij last heeft van vermoeidheid of andere klachten. Niets van dit alles. Hij raadt haar aan de spieren te ontzien en bij aanhoudende klachten terug te komen. Op zondag belt hij haar terug. De pijn straalt uit naar de borst. Meteen regelt hij een ambulance voor een spoedopname.

Maandag verneemt hij dat bij de oude vrouw een hartinfarct is vastgesteld. Vanaf dat moment is hij de hele week met die vrouw bezig. Belt naar het ziekenhuis. Spreekt met de dochter van de vrouw. Neemt contact op met de behandelend cardioloog in het ziekenhuis. Deze geeft hem een standje dat hij de vrouw niet meteen naar hem heeft doorverwezen. Eind van de week overlijdt de oude vrouw.

Stuk is hij. Is keihard voor zichzelf. Als ik het de eerste keer had geconstateerd, piekert hij, had ik dan haar leven kunnen redden? Hij kan niet meer slapen, eet slecht. Overweegt zelfs te stoppen als huisarts.

Het is een tijd van tomeloze kritiek op alles wat dokter is.
Claimen die artsen want ze doen maar wat en hebben allemaal een zwembad in hun tuin. Dus uit kritiek op de fout van een witjas, maar geef geen woord van waardering als daar aanleiding voor is. Genezen motten ze. Wel hakken, maar zonder spaanders. En binnen 30 seconden die spoedtelefoon opnemen, anders zwaait er wat.
Een vliegtuigpiloot die een beoordelingsfout maakt, kan op krediet rekenen. Een arts die hetzelfde doet niet.

Dan belt de dochter van de overleden vrouw naar hem, de huisarts. De familie neemt hem niets kwalijk. Ze hebben veel steun ondervonden van zijn inzet en aandacht. Moeder was nooit duidelijk geweest in wat zij precies voelde en ze hebben begrepen dat er veel symptomen zijn die kunnen wijzen op een hartinfarct. Dit redt hem. Hij gaat door.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 20 mei 2011


Geplaatst in de categorie: overlijden

4.8 met 58 stemmen 388Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
L. van Til
Datum:
20 mei 2011
Jammer dat er er dan toch boeken geschreven worden als ,,Zomerhuisje met zwembad''. Gelukkig betreft het lectuur, maar toch . . .

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)