Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Boos op God

Dat slaafs dienen van een godheid kan leiden tot terreur wisten we. Deze week werd er een motief aan toegevoegd. Boos zijn op God kan iemand er ook toe brengen om onschuldigen te vermoorden. Tristan van der Vlis was schizofreen, zo concludeert justitie. Hij had ontelbare keren tot de schepper gebeden. Geen van die gebeden was verhoord. Dat riep om wraak. Om God mores te leren vermoordde Tristan dus zes van zijn schepselen. Ze waren toevallig in het Alphense winkelcentrum waar hij zijn geweren leeg schoot.

Zo’n post mortem psychisch onderzoek bij een schietdrama is een goed idee. Als dergelijke shit happens dan moet er tenminste lering uit worden getrokken. Om herhaling te voorkomen. Men zou kunnen zeggen, ach die Tristan was een psychopaat dus dat is een uitzondering. Maar hoeveel uitzonderingen kent de geweldsgeschiedenis zo langzamerhand? John en Robert Kennedy zijn uit de weg geruimd door lieden die geestelijk instabiel waren. John Lennon werd vermoord door een gestoorde loner. Talloze schietpartijen op scholen in de V.S, Engeland, Duitsland en Scandinavië tonen aan dat er met de psyche van sommige ex-scholieren ook iets loos is. En hoe zit het met de geestelijke gezondheid van de moordenaars van Pim Fortuyn en Theo van Gogh?

Het zou mij niet verbazen dat als de breinen van Hitler, Stalin en Bin Laden alsnog konden worden onderzocht men ook zou stuiten op genetische of psychische afwijkingen. Hoe vaak zou zoals bij Tristan boosheid de bron van ellende zijn? De dader is ooit dwars gezeten door een persoon of een groep en wil zich wreken. Dus zijn Joden de dupe, of andersdenkenden, of die toppoliticus, of die heiligschenner. En als hij ‘de echte schuldige’ niet kan pakken, dan maar een ander die tot dezelfde ‘soort’ behoort. Ben ik ooit afgewezen door een Joodse professor voor de kunstacademie? Waagt iemand beroemder te zijn dan ik? Heeft iemand mijn god beledigd? Doet God niet wat ik zeg? Hup, ten aanval, weg ermee. Mezelf voor de kop schieten kan altijd nog.

Oké, dat schiet dus niet op.

Begrip, veel meer inzicht is nodig in de wortels van agressie. Wat speelt er zich precies af in iemand die anderen gaat terroriseren, vermoorden? Heeft het te maken met angst, frustratie, en met genetische ballast? En met eenzaamheid? Wordt opvoeding overschat? Of juist onderschat? Is het te lezen in het dna?

Justitie heeft een goede en belangrijke stap gezet. Onderzoek post mortem maar de psyche van de daders. De onderste steen moet boven.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 15 juli 2011


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.3 met 24 stemmen 360Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
16 juli 2011
Overigens, prima en te waarderen, dat George regelmatig actuele en lastige onderwerpen aansnijdt. Over zijn aanpak qua tekst en argumentatie, mag ik (soms) anders denken.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
16 juli 2011
'Strekking' column voor mij nog onduidelijk. Onderzoek naar psyche. Of duiding van motieven. Dat soort zaken gebeuren al lang. Opent hersenonderzoeker Swaab misschien nieuwe routes? Volgens hem: niks geesten, meer vlekjes op hersenen. 'Veel meer inzicht nodig in wortels van agressie?' Tja, wie kan daar nu tegen zijn? Doodde Tristan omdat hij boos was op God? Staat helemaal nog niet hard vast, volgens mij. Sociale omgeving blijkt ook belangrijke factor.
Naam:
Hendrik Klaassens
Datum:
15 juli 2011
Ik ben het eens met de strekking van deze column. Onderzoek naar de psyche van mensen die in het wilde weg beginnen te schieten is hard nodig. Ik hoop alleen wel dat men dan ook oog heeft voor het verschijnsel van het 'stemmen horen'. Heel veel daders handelen in opdracht van een 'stem'. Het heeft er alle schijn van dat ze beïnvloed worden door geesten. Dat verklaart ook de persoonlijkheidsverandering die dan optreedt. Tristan hield zich bezig met het geestenverkeer. Daarmee loop je risico's. Wie heel onzeker en angstig is, kan een prooi worden van krachten die hij niet meer beheersen kan. De medische wetenschap sluit zijn ogen daarvoor. Jammer. Want hier is al veel onderzoek naar gedaan. Omdat dat niet past binnen het medische paradigma van het bewustzijn, sluit men zich daarvoor af.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)