Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gaat de Kwartel in doofpot?

Waarom kan een fik met eindeloos veel water binnen 50 meter niet gedoofd worden? Zoals gebeurde om 04.00 uur zaterdagmorgen 16 juli met De Kwartel?
Dat strandpaviljoen aan het Haagse Zuiderstrand stond in korte tijd in lichterlaaie en bleek niet te redden. ‘Buiten de bebouwde kom waardoor de watervoorziening bemoeilijkt wordt’.

Politie en brandweer werden meteen gealarmeerd. Eigenaar Ed de Block zou er met familie gaan slapen. Naar zijn zeggen(20/07 Radio West) liep ‘het’ feest om 04.00 uur af toen hij een knal hoorde en twee mannen zag wegrennen. Hij concludeert ‘aangestoken’ – er stond geen ontvlambaar materiaal.

Van uitslaande binnenbrand om 04.10 al ‘opgeschaald naar middel- en om 14.13 tot grote brand.’ Één ‘duinvoertuig’ (met watertank) werd ingezet. Een 20.000 liter tankauto liet men niet uitrukken. Zwaar materieel zou duinen zwaar beschadigen. Gekozen werd voor ‘gecontroleerd afbranden’. Volgens Brandweerforum stond de tent om 06:02:03 volledig in brand. Nog, of toen pas echt? Gewone brandweerauto’s spoten mondjesmaat – bij gebrek aan water…..

Beroepsblussers restte tandenknarsend toekijken. Met zoveel tijd aan zee. Mij lijkt in ieder geval de preventie ondermaats. Geen enkel toezicht, geen enkele voorziening. CBS-cijfers tonen dat van alle binnenbranden een kwart aangestoken wordt.
Was dat nachtfeest met vergunning? Of juist niet omdat zo’n vergunning toch geen follow-up beveiliging geeft? Strandexploitanten blijven allemaal – zo blijkt - in hun paviljoen slapen. Omdat hun eigendom nauwelijks publieke beveiliging geniet. Geïsoleerd hoogst brandbaar. Nu liep het goed af met die mensen, door die knal. Puur mazzel erkent het bevoegde gezag.

Nu knettert de Kwartel op youtube als de gewoonste zaak van de wereld.* Terwijl dit paviljoen nota bene het enige was met een ‘hofdichter zonder vaderland’, Rik Comello’. Vader was vermoedelijk een ontstemde Italiaanse operazanger, moeder laatste telg uit een oud Gouds uitgekleid pijpenmakersgeslacht. Zij ontmoetten elkaar op het Scheveningse strand en zagen elkaar nooit weer. Hun baby lag in 1948 naar asiel te snakken in een mandje in de Ridderzaal. Beel wilde het bij de nonnekes stallen. Maar Drees zorgde voor een kamertje met hoofse staatsopvoeding. Nu nog noemen de bodes op het Binnenhof hem ‘Mandjesman Comello’.

Rik Comello beschreef alle ramen van de Kwartel met fijnzinnige gedichten. Al vele jaren, steeds verversend uit zijn bundel ‘Littekens op water.’ Die titel geïnspireerd door een regel van Joseph Brodsky, de Russische dichter en Nobelprijswinnaar:
‘Water is glass's most public form.’
('Water is openbaarste vorm van glas')
De ironie druipt daar nu schrijnend vanaf.

Zondag 17 juli ontvluchtte Rik de Haagse narigheid. Ik trof hem in Amsterdam, café Eijlders, waar een zomerse dichtersavond plaats vond. Hij had een zegsvrouwe, Els, meegetroond om mij zijn droeve verhaal te vertellen. Zelf vertellen kon niet meer. Altijd zo fijntjes articulerend en respectvol slaakte hij nu ongeregeld kreten. Comello was de weg kwijt.

Om hem op te fleuren besluit ik daarom met Joseph Brodsky, zijn favoriete dichter:

‘Alleen as weet wat het is om te zijn opgebrand.
Maar ik zeg ook, met een bijziende blik vooruit:
niet alles waait weg in de wind, een bezem gaat rond
maar veegt niet alles mee waarop hij stuit.

We blijven over als een peukje, als een fluim, vastgezet
onder een bank in een park, in de schaduw van een muur.’
'De Herfstkreet van de Havik' - Iosif Brodskij & Kees Verheul

Bedenk Rik,
Gij doorkijkdichter van Goud op Glas, er is nog hoop.
Bij voorbeeld dat ze De Kwartel in puur glas herbouwen
Omdat ze zoveel van u en uwen poëzie houwen.


* Kijk luister huiver:
http://www.regio15.nl/actueel/lijst-weergave/1-branden/8856-grote-brand-strandtent-de-kwartel


Zie ook: http://www.rikcomello.nl/

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 23 juli 2011


Geplaatst in de categorie: rampen

4.6 met 5 stemmen 357Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Whocares
Datum:
27 december 2014
Email:
paulushorstmangmail.com
Tja dat heb je als je je inlaat met de verkeerde mensen, meneer De Block is ook al eens bestolen van zijn wietplantjes lol.
Helemaal zuiver zal hij dus niet zijn.
Naam:
Ronald M.Offerman
Datum:
23 juli 2011
Natuurlijk leven wij met Rik mee.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)