Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Eenzame wolven

Het is begonnen op 22 november 1963. De dag dat John F. Kennedy vermoord werd. JFK voor de vrienden. En hij had er veel. Het was de eerste dag van het tijdperk van het zinloze geweld. Die 22e november werd een icoon vermoord, een Kennedy, door iedereen geliefd, behalve door Lee Harvey Oswald. Al is niemand te weten gekomen waarom hij de Amerikaanse president uit de weg wilde ruimen, want twee dagen na de moord kreeg hij zelf een kogel in het misdadige lijf. Ziedaar de geboorte van de wraak. Of van de samenzweringstheorieën.

Sindsdien is de wereld naar de haaien. De ene helft is kwaad op de andere helft. En wie kwaad is, heeft altijd wel één of ander wapen in huis. Al noemen zij dat geen wapen, pistool of geweer, maar een blaffer. Dat klinkt stoerder. ‘Hou u maar kalm, of ik druk mijn blaffer tegen uw slaap.’ Terwijl een blaffer niets anders is dan een hond die nooit zal bijten.

Toen op die zonnige novemberdag in Dallas bleek dat zelfs een president kon vermoord worden, waren er plots geen taboes meer. Er kwamen familiedrama’s, gewelddadige overvallen, afrekeningen. Er waren mensen die zich begonnen te vervelen en voor de fun lukraak op andere mensen begonnen te schieten. Er kwamen gekken en psychiatrische instellingen met plaatsgebrek. Het probleem met Amerika is dat alles overwaait naar hier. Hun ergste kwalen eerst.

Zo hebben we vorige week in Noorwegen nog een gek aan het werk gezien. Anders Behring Breivik kampte al jaren met een niet mis te verstane afkeer tegen de multiculturele samenleving en joeg daarom enkele van zijn landgenoten de dood in. Deze Noorman werd terstond bestempeld als knettergek, maar ook als lonely wolf: iemand die zich liever distantieert van anderen en er soms een vreemd gedachtegoed op nahoudt.

Ik wist tot vorige week niet veel over Noorwegen. Scandinavië is één pot nat voor mij. Finland, Zweden, Denemarken, Noorwegen, vraag mij niet om ze op een landkaart aan te duiden. Al had ik er tot vóór vorige week graag willen wonen. De mensen doen er hun deur niet op slot ’s nachts, iedereen vertrouwt iedereen, de politie draagt er zelfs geen blaffer. Het Beloofde Land, maar Anders besliste er anders over.

We moeten er rekening mee houden dat er misschien wel meer eenzame wolven zijn dan we denken. Uw buurman misschien. Als u zijn garagepoort ziet openstaan, gaat u best eens kijken of er niet wat veel zakken meststof liggen in verhouding tot de grootte van zijn gazon. Vraag u af of al die onkruidverdelgers wel nodig zijn. Als het ’s avonds lijkt alsof hij in het licht van de leeslamp nog wat in zijn dagboek aan het schrijven is, probeer u er dan van te vergewissen dat het geen manifest is. Denk voortaan twee keer na voor u het huis uit gaat en vraag u af of het echt wel nodig is. Weet dat het gevaar achter elk hoek schuilt. En dat het allemaal begonnen is op 22 november 1963.

Schrijver: Johan De Smet, 31 juli 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 35 stemmen 340



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)