Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Wat is humor...?

Opnieuw een column van een lieve vriend van mij. Dit keer mag ik jullie voorstellen aan dhr. Lex Wendt! Veel leesplezier.


Wat is humor...? Ik kan soms plat liggen of van mijn stoel glijden als ik de één of andere blunder bega. Zelfspot is mij echt niet vreemd. Zoals bijvoorbeeld de keer dat ik ben gaan zwemmen in ons tropisch zwemparadijs en bleek dat ik dat deed in mijn onderbroek. Ook nu schrijf ik dat weer met een glimlach.

Wat ik dan wel weer vreemd vind is dat anderen, soms, totaal niet kunnen lachen om hun eigen blunder misvatting of ander geklungel.
Wat mij dan intrigeert is waar ligt dat nou aan. Is het erfelijk bepaald, zit het in genen, karakter of opvoeding. Ik weet het echt niet.

Vaak kan je iemand herkennen aan een zogenaamd opgeruimd karakter. 's Morgens vroeg het bed uit, meteen tandenpoetsen en andere opbeurende waterspelletjes, fluiten, radio aan en moeder de vrouw kietelen.
De tegenpool verslaapt zich regelmatig dan wel is niet uit bed te branden, moet eerst koffie, voor rokers meteen een peuk, en laat zich absoluut NIET kietelen.
Wat ik dus nu al humor vind is dat degeen die dit leest meteen al een feest van herkenning heeft of mij nu al een eigenwijze kloothommel vinden…. Lachu!

Ik weet: humor maakt niet altijd vrienden. Vaak past een stilzwijgen en kan ik het niet laten toch een rot opmerking te maken. Laatst sta ik bij de bakker en vraagt de juffrouw met pet (Bakker Bart) wie er aan de beurt is waarop ik zeg “die mevrouw met die snor”… Ik wist niet dat water kon branden maar zo keek de bewuste mevrouw en BakkerBartsbroodverkoopstermetpet wel. Algehele feestvreugde alom van mensen die vonden dat ik het echt niet kon maken en medestanders die inderdaad vonden dat mevrouw een snor heeft/had. (Vermoedelijk nu gladgeschoren middels een epilator met handrem).
Mijn dochters gaan ook liever niet meer mee boodschappen doen want “paaaa!!” meer zeggen ze niet.

Ik weet meteen ook wanneer ik geen humor heb. Voordringers in winkels, apotheken en andere aanverwante zaken. Ik kan het niet nalaten het bewuste lichaam er op te wijzen dat er meerdere wachtenden voor hen zijn. Ze zijn ook zeer herkenbaar. Komen binnen lopen naar de zijkant en schuiven richting de kassa waar daar komen de winkelbedienden altijd naar toe. En een verontwaardigd gilletje “O, ik dacht dat ik al aan de buurt was…”. Erger is nog de winkeljuffrouw die dan toch nog gewoon de voordringer verder helpt. Wellicht een product van een voordringer of een feest van herkenning…

Ander voorbeeld laatst bij de Aldi. Een oudere vrouw van mijn leeftijd komt met rollator de Aldi binnen en met een tempo van heb ik jou daar sjouwt ze door de winkel. Aangezien ik slechts enkele boodschappen had, was ik net voor haar bij de kassa. Met krakende stem vroeg ze of ze even voor mocht. Ik zei dat ze beter even op haar rollator kon gaan zitten bijkomen van haar krachtvretende avontuur bij de Aldi. Wederom: brandend water. Andere wachtenden spraken schande van mijn opmerking en gelukkig een enkeling had ook de vrouw vol verwondering gevolgd.

Wat mij dus opvalt is dat ik er om kan lachen en dat anderen dat dus ervaren als een daad van asociaal gedrag. Mijn verbazing is meer dat anderen niets meer durven te zeggen maar het wel denken. Wederom de vraag: wat is humor...?

Gelukkig moet ik er zelf mee leven en helaas mijn schmetterling ook. Vanmorgen is ze ook weer snel de deur uitgegaan naar haar werk zodat ze niet de hele dag mijn ongein moet meemaken….
Want ja… thuiszitten kost ook geld en iemand moet dat toch verdienen… (Is geen humor maar bittere werkelijkheid!!) Wel heeft mijn vlinder een boodschappenlijstje klaar liggen voor de Aldi en Bakker Bart.
Iemand zin om mee te gaan?

Schrijver: Lex Wendt
Inzender: Jessica Poel, 10 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: humor

2.0 met 21 stemmen 287Er zijn 3 reacties op deze inzending:

Naam:
je schone zusje, haha
Datum:
21 augustus 2011
kom je me ophalen, dan doen we elke dag boodschappen.
Naam:
mireille buisman
Datum:
10 augustus 2011
ik ga mee!
Naam:
kitty visscher
Datum:
10 augustus 2011
Jaaaaaa ik! Lijkt me echt super om met jou boodschappen te doen en dan ergens een lekker bakkie scoren.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)