Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Alp in Holland

Een alp in het platste land ter wereld? Moet kunnen vond Thijs Zonneveld, ex-wielrenner en journalist. Leuk, haha. Een zwarte piste in Biddinghuizen. Milka koeien met een bel om hun nek in Urk. Die Thijs. Maar het lachen is ons vergaan want steeds meer bobo’s omarmen Thijs’ plannetje. Goed voor het toerisme, ons imago en... er valt aan te verdienen. Verdraaid, zal die berg er dan toch komen?

In zijn column in De Pers schermt Thijs met projectontwikkelaars en architecten. Zij zien de berg zitten. Bergsport- en skiverenigingen zijn enthousiast. Vergeet de wielrenners en mountainbikers niet. Kunnen ze bij hen om de hoek hun hobby beoefenen. Nooit meer naar de Mont Ventoux. De col van de buitencategorie komt naar je toe deze zomer. Geen reiskosten, geen uitlaatgassen verspillen. Zo’n berg is goed voor het milieu. Kortom, het maatschappelijk draagvlak voor de alp groeit met de dag.

Intussen zit Europa in een dip. Glijden we af naar een recessie? Om de euro te redden schuift het noorden bergen geld naar het zuiden. De regering Rutte ziet ook als een berg tegen de naderende recessie op. Er is al een stevig robbertje om gevochten in het parlement. Maar er is hoop. Er lonkt een hausse. Niet een molshoop, maar een BERG aan economische groei doemt op aan Neêrlands horizon.

Er is slechts één probleem.

Waar moet-ie komen? Ter zee? Zal Nederland de primeur krijgen van de eerste zeeberg op aarde? Of toch op land, en zo ja waar? Waar afvalbergen worden doorgeschoven als hete aardappelen van de ene naar de andere gemeente, zal nu om de alp gevochten worden. Maar wie zal de aanleg betalen? Een berg van 3 kilometer hoog kost wel een paar miljard. Gelukkig hebben we Thijs. Hij overlegt al met Oranjewoud en DHV. Trekt zich terug op de hei voor een brainstormsessie. Es kijken of de alp uit de klei te trekken is. Et voila, daar is de oplossing. De aanleg kost ons geen cent. Want behalve aan een berg blijken we ook behoefte te hebben aan een kloof. Een giga KLOOF. Dus bouwen we een berg met het zand van de uitgegraven canyon ernaast. Kijk, dat is de vernieuwde good old Hollandse koopmansgeest. Twee voor de prijs van nul.


Zie ook: http://www.gedichten.nl/Knottnerus

Schrijver: George Knottnerus, 19 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: landschap

3.7 met 16 stemmen 277Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
19 augustus 2011
Email:
joke1904111telfort.nl
Ik zou zeggen begin in Den Haag,
de ondergrond is er al, fantastische puinhoop!
Scheppen we gelijk de doofpot leeg en zie daar,
een oplossing voor de prijs van .... twee problemen,
opgeruimd staat netjes.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)