Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Terug naar school: Historische X-factor

Blijft toch bevreemdend dat Centraal Station Den Haag. Door de jaren heen kaal koud vies rommelig tochtig karakterloos. Vaak in opspraak en in verbouwing.
Verbouwing breed gezien dan, veel omgeving gaat continu mee op de schop. Ik zie dat ze nu officieel weer beginnen. Terwijl de boel al maanden braak ligt. Echt Centraal zal het nooit worden, de trein naar Parijs blijft over HS gaan. Het spoor loopt er ook dood. In Antwerpen reden voor permanente feestdrukte. Ze zingen dag en nacht in de hal. Centraal Den Haag gaat daarentegen ’s nachts zelfs op slot.

Dat is maar beter ook – na tienen spookt het ook nog. Ooit mocht het met één stem verschil in de Gemeenteraad blijven staan. Waarom niet alsnog dat oude Holland Spoor uitgebouwd?

Al geldt één argument duidelijk pro. Je stapt de trein uit, wandelt rechtsaf de hal in en binnen enkele minuten sta je in de Koninklijke Bibliotheek en/of het Letterkundig Museum. Aan het Prins Willem-Alexanderhof. Tijdig stedelijk gehuisvest nu de nieuwe media het aanzien van de letteren steeds meer zullen bepalen. Of toch tijdelijk?

Tot 28 augustus exposeert ‘De Verdieping’ hoogst gewichtige echte originelen, ‘Topstukken met de grootste historische X-factor!’ De Verdieping, tentoonstellingsruimte van KB en Nationaal Archief. Ook op dat hof gevestigd, staat apart aangegeven. Gratis toegankelijk.

De originele topstukken liggen onder verlichte glazen bakken op een donkere zaal om elektronisch in te bladeren. Ze zijn daarmee veel toegankelijker dan bij de vorige expositie onder die naam in 2005. Onvoorstelbaar authentieke documenten die ons territoriale bestaan vormgeven.
Zoals de Vrede van Munster, onze onafhankelijkheidsverklaring het Plakkaat van Verlatinge(1581), Het Gezicht op Kaap de Goede Hoop van Johannes Vingboons (1665) de Bekentenis van Balthasar Gerards(1584), De Vader van Sinterklaas(1850), of de Onafhankelijkheid van Suriname.
Vaak met vragenlijstjes die hoogst verhelderend werken door exacte antwoorden met relevante belendende wetenswaardigheden. Ik moest verontrustend veel inzichten bijstellen.

Wij, publieken, mochten stemmen over het document met de hoogste historische X-factor. De uitslag werd gisteren bekend. Winnaar is het eerste nummer van de Nederlandse Donald Duck (oktober 1952). Tweede het Plakkaat van Verlatinge en op drie finishte de Grondwet(1948).

Typisch door de waan der tijden, in casu jeugdsentimenten, bepaald keuzegedrag. Naar het mij voorkomt. Mijn keuze gedragen door duurzamere kwaliteiten leidt naar Het Visboek van Adriaen Coenensz (1577). Fascinerend en aangrijpend hoe deze eenvoudige Scheveninger allerhande vissen, bij geruchte vernomen watermonsters waar ook ter wereld, aardrijkskundige voorstellingen en andere wetenswaardigheden uitschreef en tekende.
Via www.kb.nl/bladerboek/visboek/browse/page_012v.xml thuis na te genieten.

De feitjes stegen me naar mijn hoofd, ik besloot vóór de sluiting 28/08/2011 nog terug te komen. Om mezelf (12/8) ruimte te gunnen voor de literaire roadtrip van Aad Meinderts, die daarmee een Loosdfuinse jeugddroom waarmaakte. Deze exhibitie liep af op 14 augustus. De directeur van het Letterkundig Museum voert ons langs de graven van 100 historisch belangwekkende schrijvers. Een fraaie gevoelige hommage. Naast informatief een nadere kennismaking met diverse onderbelichte litteraire grootheden. De filmpjes zijn evocatief en sfeerrijk. Nog te zien op internet.


Zie ook: http://www.kb.nl/bladerbo...k/visboek/browse/page_025r.xml

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 20 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: school

4.4 met 7 stemmen 196



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)