Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Her majesties loyal opposition

In Engeland sprak men in vroeger dagen wel van her majesties loyal opposition. Daarmee werd iets bijzonders bedoeld, dat daar vergeten lijkt te zijn, maar hier evenmin breed wordt gedragen. Er zijn wel uitzonderingen. De PvdA en het CDA proberen het nog wel eens. De steun die PvdA, D66 en GroenLinks aan dit kabinet geven voor het Europabeleid dat dit kabinet niet wil uitvoeren, maar door omstandigheden wel moet uitvoeren, is een fraai voorbeeld.

Het 'majesties opposition' is een term die aanduidt dat oppositiepartijen zonder regeringsmacht zich verantwoordelijk blijven gedragen. Dat is niet alleen prettig voor hare majesteit, maar vooral voor haar onderdanen. Verantwoordelijke oppositiepartijen gaan niet onnodig schelden en proberen op grond van de waarheid, feiten, politiek te bedrijven. Verantwoordelijke oppositiepartijen kunnen, bij tijd en wijle, de regering complimenten geven. Dat levert de onderdanen een beter beeld van wat er in Den Haag gebeurt, dan politieke partijen die in elke scheet van de regering een blunder zien.

De VVD heeft zich vaak niet zo opgesteld. Ze heeft jarenlang een punt gemaakt van een te duur Europa (rondpompen van geld of I want my money back). Er moest geen cent meer naar Europa. Daarmee ontkenden ze de miljarden die de Nederlandse samenleving aan Europa verdiende. Daarmee ontkende de VVD dat we zonder Europa helemaal overgeleverd zouden zijn aan de nukken van de wereldeconomie. Europa is, eigenlijk, de moderne equivalent van een dijk.

Dat de VVD het publiek jarenlang en consequent heeft voorgelogen, breekt ze nu op. Nu moeten ze veel geld in het Europese project storten, omdat alternatieven nog duurder zijn. Ze moeten dus iets doen wat ze niet willen. En terwijl ze dit proberen, moeten ze ook nog hun gedoogpartner van het lijf houden, die afwisselend ongegronde en ranzige kwalijkheden over een minderheid roept om daarna even vrolijk het Europese project te belasteren en de Grieken te beledigen. De debatten van de regering met het parlement spelen in dit veld af. Rutte wil steeds zo weinig mogelijk steun aan Brussel erkennen en probeert steeds te verhullen dat hij er eigenlijk nauwelijks toe doet, daar in Brussel. De premier van de daadkracht staat natuurlijk niet graag als lulletje van de klas te boek.

Maar hij is het wel. Gedwongen door Europa, gedwongen door de economische werkelijkheid en gesteund door her majesties loyal opposition, loopt de premier van de daadkracht hulpeloos achter de meute aan. Dat is voorlopig erg vervelend. Het enige voordeel is, dat als PvdA, D66 en GroenLinks hun verantwoordelijke gedrag volhouden, er straks een stevige verantwoordelijke regering mogelijk is, die niet meteen alles hoeft af te breken wat voorgangers hebben opgebouwd om daadkrachtig te lijken.

Dat is niet goed of slecht voor de majesteit, maar wel voor het land. Voor u. Daarom adviseer ik altijd om te kiezen of voor de regering, of voor politieke partijen die zich opstellen als her majesties loyal opposition.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 25 augustus 2011


Geplaatst in de categorie: politiek

4.5 met 4 stemmen 185Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)