Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Mijn probleem met de Heilige Maagd

Dank Maria voor je hulp. Blijf helpen lieve Moeder Gods. Waar je ook komt, overal vind je ze. De Mariakapelletjes. Behangen met eerbetoon aan de Heilige Maagd uit wie Gods Zoon is geboren. De Rooms Katholieke kerk liep de laatste tijd forse deuken op. Uitlatingen van rechts-radicale kardinalen en een zee aan pedofiele zonde ten spijt, het geloof in de wondere kracht van de moeder van Jezus staat fier overeind.

Het is ook een ijzersterk format. Mocht Maria niet bestaan, ze zou vandaag worden uitgevonden. De Vader, de Zoon en de Heilige Geest vormen een ijzersterk trio. Maar… allemaal mannen, of in elk geval door het mannelijke doordesemd. Dus Maria als aanvulling op dit illustere trio is een meesterzet. Zij vult met haar vrouwelijkheid in haar eentje het gat dat de drie-eenheid liet liggen.

Oké, volgens sommige gelovigen zijn engelen vrouwelijk. Maar anderen stellen daartegenover dat engelen noch vrouwelijk noch mannelijk zijn. Bovendien zijn ze te teer, te hemels, te ongrijpbaar voor ons mensen. Maria is een vrouw van vlees en bloed, zij is aards zoals elke moeder uit wie we zijn voortgekomen. En daarbij is zij omgeven door een spiritueel mysterie. Onbevlekte ontvangenis… Wauw!

In Amersfoort is een hele tentoonstelling gewijd aan een Mariawonder. In de Middeleeuwen droomde een vrouw over een Mariabeeldje dat onder het ijs zou liggen in de beek. Toen ze wakker werd haastte ze zich naar de in haar droom aangeduide plek en… jawel, daar lag het.

Mariawonderen over de hele wereld inspireren talloze gelovigen om stevig door te bidden tot Maria. Baat het niet, dan schaadt het niet. Van de duizend verzoeken wordt er meestal wel eentje verhoord. En dan wordt er een nieuw dankwoord op een tegeltje ingebeiteld, tientallen andere mensen inspirerend tot navolging.

Arme mensen die nergens in geloven - waar moeten die heen met hun leed. Of met hun rouw of ellende. Naar de buurman? Die heeft geen tijd. De psychiater of psychotherapeut dan? Zou kunnen, maar ze zijn veel duurder dan de prijs van het kaarsje dat je aansteekt voor een Mariagebedje. En hun advies biedt evenveel kans op succes.
Toch heb ik een probleem met U, Maria. Al die mensen die bidden tot ze een ons wegen zonder één enkele verhoring – waarom zij niet, Maria, en die anderen wel?
Verhoor mijn gebedje, lieve Maagd, en verdeel de verhoringen gelijkelijk over iedereen.


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 16 september 2011


Geplaatst in de categorie: vrouwen

3.9 met 36 stemmen 471Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
16 september 2011
Email:
moimoniquelive.nl
Mooi verwoord!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)