Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Discuswerpers en hamerslingeraars

Het gebeurt wel eens dat ik mij een hele dag ledig hou met nutteloze dingen. Een balpen ontleden bijvoorbeeld en de springveer helemaal opspannen en dan afschieten, zo ver mogelijk, liefst naar een vooraf bepaald doelwit, veelal een lege bloempot, soms een longdrink glas, als ik de lat hoog wil leggen. Een vreedzaam kanon voor schrijvers is het. Na 30 beurten onderzoek ik dan of de veer nog altijd even veerkrachtig is als na de eerste keer. De wetenschappelijk onderbouwde resultaten worden in november bekendgemaakt in het gerenommeerde tijdschrijft Annals of Improbable Research (AIR), we kunnen er vanaf nu samen naar uitkijken.
Ik ben niet de enige die zich bezig houdt met nutteloze dingen. Ten bewijze daarvan: de ‘Ig Nobelprijzen’, awards voor absurde onderzoeken, die elk jaar uitgereikt worden aan de universiteit van Harvard, een week vóór de echte Nobelprijzen.

Het kon niet anders dan dat een Belg met de euh eer ging lopen: een Leuvense professor had met een Nederlandse collega de invloed van hoognodig plassen op het beslissingsvermogen onderzocht en sleepte daarmee de eerste prijs in de wacht in de categorie geneeskunde. Dat zijn dus de prijzen die wij winnen, de onsterfelijk belachelijke. Volgens het onderzoek zouden mensen met een volle blaas grondiger nadenken over beslissingen op lange termijn. Geef toe, u zat er niet op te wachten.

Tijdens eerdere edities had ook mening Nederlands wetenschapper zich van zijn belachelijkste kant laten zien: door aan te tonen dat astmasymptomen verzacht worden tijdens een ritje in de achtbaan bijvoorbeeld. Door wilde eenden te observeren die zich bezondigden aan homoseksuele necrofilie. Of door aan te tonen dat de vrouwelijke malariamug even sterk aangetrokken wordt door de lucht van zweetvoeten als door Limburgse kaas.

Dit jaar was het podium internationaler. Oostenrijkse onderzoekers werden in de bloemetjes gezet voor de bevinding dat er geen bewijs is dat gapen bij schildpadden aanstekelijk werkt. Japanners ontwikkelden een brandmelder voor doven, met de geur van wasabi. Blijkbaar zou het groene goedje dat bij sushi geserveerd wordt het efficiëntst werken om slapende doven te wekken in geval van brand. Terwijl een verstikkende rookgeur toch ook kan tellen. In de categorie biologie ging de prijs naar een Australische onderzoeker die de drang van kevers om met bepaalde blikjes bier te paren, had onderzocht. Bij Heineken hebben ze al klacht ingediend omdat ze niet in het onderzoek aan bod komen.
De vredesprijs ging naar de burgemeester van de Litouwse hoofdstad Vilnius, voor zijn aanpak van foutparkeerders. Hij reed met een pantservoertuig over een verkeerd geparkeerde Mercedes en de hele wereld mocht het zien. In de categorie psychologie won een Noorse wetenschapper die onderzocht waarom mensen zuchten. En de Ig Nobel voor fysica ging naar een onderzoek dat probeerde uit te vissen waarom discuswerpers duizelig worden en hamerslingeraars niet.

Zucht.

Schrijver: Johan De Smet, 2 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: wetenschap

4.6 met 31 stemmen 263



Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)