Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vakantietaal

Meer dan vierhonderd dagen hebben we hoop gehad. Hoop dat die Italiaanse clown geen premier van België zou worden. Maar het is voor niks geweest, we hebben ervan. Van de regen in de drop. Van Leterme die niet eens het Belgische volkslied kent naar een halve Italiaan die geen fatsoenlijk Nederlands spreekt. Hij die het land per se wou samenhouden, krijgt het in de belangrijkste landstaal niet eens gezegd. Iek doe wat iek kan, zegt hij.
Veel is het niet alleszins. Iek volk wel privéeeles Neterelantse, vervolgt hij. Daar moeten we het dan mee doen. Ik zou mijn geld terugvragen als ik hem was. Hoe kan hij ooit geloofwaardig overkomen als premier? Hoe kan hij ons ingewikkelde materie eenvoudig uitleggen? Hoe zal hij ons paaien als er weeral nieuwe belastingen moeten geheven worden? Hij kent niet eens ons vocabulaire, laat staan dat hij subtiel kan zijn, humor in zijn uitleg kan steken, een kwinkslag, iéts om ons de zure appel te doen vergeten.
Zoals een Nederlander Frans spreekt, zo spreekt hij Nederlands. Vakantietaal, net genoeg om aan de plaatselijke snackbaruitbater te vragen wat de specialiteit van de dag is, of er mayonaise bij geserveerd wordt en welk weer het wordt de komende dagen. Hij heeft al aangekondigd niet naar bepaalde Nederlandstalige nieuwsprogramma’s te gaan. Enkel korte interviews wil hij geven, uit schrik dat hij niet uit zijn woorden geraakt of zich verspreekt en het zijn leven zal achtervolgen. Net zoals het Franse volkslied tijdens de uitvaart van Yves Leterme zal weerklinken. Moge hij rusten in vrede.

Schrijver: Johan De Smet, 16 oktober 2011


Geplaatst in de categorie: taal

4.5 met 29 stemmen 810Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
16 oktober 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Ach, Moeder Marina, Adamo ook in het land?
Misschien kan Paola een handje toesteken...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)