Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Elfstedenkou of niet?

We gaan een superstrenge winter krijgen. Drie maanden sneeuw, ijzel, gladheid en andere ellende. Dat doemscenario schetsen een hoop professionele weervoorspellers. Maar een ander, beter, beeld dook een paar dagen geleden op. Het aantal zonnevlekken blijkt weer hoger te zijn en dat leidt volgens deze deskundige voorspellers tot een kwakkelwinter. Wie moeten we nu geloven?

Natuurlijk die lui die een milde winter voorspellen, want drie jaar kou achter elkaar, dat is meer dan genoeg. Hun theorie klinkt behoorlijk logisch. Want, is de conclusie, in de jaren dat de zonne-activiteit laag was en er dus weinig zonnevlekken waren, is er een Elfstedentocht verreden.
Die zonnvlekarme periode herhaalt zich zo'n beetje om de elf jaar. Klopt, want de hel van 63 kennen we allemaal nog. Precies twee keer elf jaar later won Evert van Benthem, in 1985 dus. Een jaar later was het weer raak en daarna pas elf jaar later.

Theoretisch hadden we dus in 2008 weer kunnen genieten van het Elfstedenspektakel. En inderdaad, die winter was koud. Net als die van 2009 en 2010. Toen was de zonne-activiteit laag.
Die periode is voorbij. Sinds begin dit jaar hebben we weer volop vlekken op de zon. Sterrenkundigen hebben ze niet geteld, maar ze hebben wel gezien dat het er meer dan ooit zijn.

Wat bewijst nu deze theorie?
1) We zullen nog zo'n elf jaar moeten wachten op een volgende Elfstedentocht.
2) Maar de barre winters van de afgelopen jaren waren toch niet streng genoeg voor een Elfstedentocht.

Dus:
3) We krijgen de komende, pak weg elf jaar, in ieder geval milde winters, met veel regen.
En:
4) Door de klimaatverandering zal een strenge winter over zo'n elf jaar misschien een beetje ijs opleveren, maar die Elfstedentocht, die kunnen we voorgoed vergeten.

Schrijver: Rob Chevallier, 14 november 2011


Geplaatst in de categorie: actualiteit

3.0 met 4 stemmen 178Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
J.de Groot
Datum:
15 november 2011
Email:
joke190411telfort.nl
Nu maar afwachten welke deskundige de eerste scheve schaats rijdt...

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)