Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Als je thuis de hel is

Houd je vinger bij de wijzer van de klok zodat die stopt met tikken. Die kreeg het kind al genoeg. Zie het daar krassen met tevreden gezichtje, wit - dat wel. Crisis, de media staan er bol van. Maar 118.000 gevallen van kindermishandeling – da’s pas crisis. Je zou het willen kunnen, het moment van slaan bevriezen, je beschermende hand voor het gezicht van elk kind voordat de hand van de eigen ouder het raakt. Hard. En nog eens. Net als vorige week. Net als volgende week. De pijn is rot. Weer een blauw oog wegliegen. ‘Juf, stom he? Ik liep tegen de deur aan.’ Maar de echte pijn gaat niet over. Die zit vanbinnen.

Kinderombudsman Marc Dullaert luidde de noodklok. 118.000 keren wordt per jaar een kind mishandeld. In elke klas zit er wel een. 80.000 houden er blijvende schade in hun ontwikkeling aan over. Ja, steunpunten zijn er wel. Maar dat is niet genoeg. Het helpt niet. Er moeten volgens Dullaert opvangcentra komen. Een vluchtheuvel waar het bedreigde kind een veilig onderkomen vindt. Direct. Zonder invullen van ook maar een snippertje formulier.

Ach, zegt de criticus, wat is nou mishandeling. Een flinke tik op zijn tijd, dat moet toch kunnen. Worden de kids niet slechter van. Ze kunnen je gek maken hoor.
Luister criticus, 80.000 kinderen die schade lijden, vanbinnen en vanbuiten, dat is geen kinderwerk. Dan is er wel wat aan het handje. Dullaert heeft gelijk - onmiddellijk opvangcentra instellen. Agressieve ouders krijgen een gezinscoach. En voor nieuwe ouders, een opvoedcursus invoeren. Met tentamen Omgang met eigen kroost. De ouder die de cursus niet afrondt, krijgt geen cent kinderbijslag. Geen millimeter ouderlijk gezag.

Was het maar zo simpel...

Als je niet blij bent zoals de andere kinderen als de schoolbel gaat. Als je weet dat-ie thuis is tot vijf uur. Je vader die zoveel sterker is dan je moeder. En dan jou. Wie is bij machte degene die je veel te weinig ziet, anders dan in ruzie met je moeder, te weerhouden van het slaan?
Je schrikt op… O God, een zware voetstap in de hal. Stop ‘m.
Maar wie? Wie kan de tijd stilzetten? Dat gebeurt alleen in films. Toch?
Als je dat allemaal weet, als je thuis de hel is, dan vraag je aan je juf: ‘Juf, mag ik nablijven?’


Zie ook: http://www.gmuitgevers.nl

Schrijver: George Knottnerus, 25 november 2011


Geplaatst in de categorie: kinderen

4.1 met 23 stemmen 336Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)