Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bak een taart

Hoewel de aardbeving voor de kust van Japan de meeste doden en schade veroorzaakte, was voor mij de meest indrukwekkende gebeurtenis van het afgelopen jaar de reactie van de Noren en vooral de reactie van premier Stoltenberg op de aanslagen in Osla en Utøya.

Een held wordt niet geboren. Een held is een man of vrouw die midden in een crisis doet wat nodig is. Jens Stoltenberg bleek zo iemand. Hij was iemand die de geschiedenis een richting gaf. Hij had daarbij fouten kunnen maken. Hij had de aanslag kunnen beschrijven als een aanslag op zijn partij, op de sociaaldemocraten, en hij had de Noren kunnen oproepen om ten strijde te trekken tegen de fascisten, maar dat deed hij niet. Hij beschreef het als een aanslag op de democratie van Noorwegen en in die zin een aanslag op Noren.

Nooit. Nooit benadrukte hij dat het ging om sociaaldemocraten. Nooit maakte hij er een politieke strijd van. Het was een aanslag van een eenling. En die was gevangen. De strijd was voorbij. Er was geen oorlog. Hij bracht de mensen voorbij dat ene moment. Hij leidde de Noren langs de schok, het verdriet, het lijden en mee lijden en gaf hij aan hoe mensen de familie van de slachtoffers konden helpen.

De zin die mij dit jaar het meest aangreep was: “Bake en kake”.

Bak een taart. Mensen werden aangemoedigd een taart te bakken en de familie uit te nodigen. Met ze gaan wandelen. Een grotere opdracht gaf hij niet. In het zicht van ondraaglijk lijden is een gewone, huiselijke taart, misschien wel het beste medicijn. Mensen kunnen de taart verdelen en praten. Er voor elkaar zijn.

Met een kopje thee.

Schrijver: Jan R. Lunsing, 29 december 2011


Geplaatst in de categorie: politiek

3.2 met 5 stemmen 3.425Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
George
Datum:
29 december 2011
Moment goed gevangen, mooi gesproken, goed geschreven.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)