Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Komkommer bij de vis

Het oudejaar blijft vervuld van hetzelfde zodat het grootste schandaal weer blijft verzwegen. Het jaar waarin komkommer de schuld kreeg. Het bewijs bleef uit in een rookgordijn. Van tegenspraken door instanties. Ze zeggen nu EHEC-bacterie was waarschijnlijk in kiemgroenten boosdoener.

Maar ja bij alle sterfte wilden wij mensen zo nodig meeparticiperen.
Voor het goede doel, 'n eigen aandeel in ons overleven. Rauwe groenten worden sindsdien slechts mondjesmaat door onbelezen armoedzaaiers gegeten. Wie bewust leeft kookt of laat voor zich koken. De komkommer bleef gebrandmerkt doordraaien. Tomaat en sla net boven de bodemprijs. Al onze dierbare komkommerspecialisten zijn failliet.
Die uitkomst past niet. Schandalig!

De laatste week 1911 voltrok zich in Berlijn een vergelijkbaar rampzalig gebeuren. Op eerste kerstdag werden in een opvanghuis een aantal zwervers ziek.
Binnen enkele uren stierven enkelen. De dagen erna volgde een reeks ziekte- en sterfgevallen. Vanaf het begin spraken berichten elkaar tegen. Zowel over symptomen oorzaken aantallen ziekteverloop prognoses als medicaties.

Gerookte bokking draaide ervoor op, omdat Doktor Gaffky van het grootste daklozentehuis aan de Fröbelstrasse dat meteen zei. De politie kwam nog met jeneververgiftiging, arresteerde stokers maar dat sloeg niet aan. Anderen noemden bacteriën. Armoede vervuiling met drankmisbruik plus overbevolking van tehuizen haalden het ook niet. Want geen veronderstelling werd of wordt gesteund door enig bewijs.

Zoals Het Nieuwsblad van Friesland echter in januari 1912 na het laatste soortgelijke sterfgeval constateerde: ‘de eigenaardigheid is dat alle visch op het oogenblik in Berlijn onverkoopbaar is, ook de levende.’
De visbranche was nog lang de klos. Zelfs onze minister gelastte visserij-onderzoek!

2011 ook jaar van het Rapport-Deetman waarvan de bisschoppen zeiden geschokt te zijn. Maar hun conferentie wilde niet dat het de kerstbezinning stoort. Ongeveer half katholiek Nederland denkt dat het seksueel misbruik in hun instellingen gewoon doorgaat. Buiten eigen kring is dat 80%. De pastoor van Ermelo is zelfs binnen veertien dagen na verschijning al ontheven van alle taken. Verdacht jawel van seksueel misbruik.

Hoe moet dat verder?
Bisschop Jos M. Punt van Haarlem noemde Deetmans bevindingen meteen
‘trieste erfenis’ en meldde:
‘Het verheugt me oprecht dat enkele slachtoffers, met wie we veel contact gehad hebben, hier vandaag aanwezig zijn.’
Toch collectieve aanspreekbaarheid? Wat anders betekent ‘met wie we veel contact gehad hebben'….?
Dubbele betekenis. Want zegt Monseigneur: ‘Al is het geloof verdampt, de stem van de kerk wordt gevraagd.’

Punt is namelijk 'n 'Kiko' oftewel NK(Neo-Katechumenaat). Oerconservatieve antidemocratische messianistische roomse sekte. Gesticht door Kiko Arguello(1964).
Sectemotto: ‘De paus kan zich vergissen, maar Kiko niet, want die heeft charisma.’
Die frisse Punt wil jeugd evangeliseren. Niks ‘trieste erfenis’. Ik vrees dat ’s mans opvattingen representatief zijn.

Laat ons de sfeer vandaag helen. De ingebruikname recent van NS-station Sassenheim vrolijkt de boel op. De streek van vrind Leo van der Zalm, de internationaal georiënteerde in kazuifel van tapijt gehulde hippiepoëet. Bijna tien jaar helaas al overleden.
Ooit fluisterde deze vrindelijke buikige bollenzoon zijn breekbare haiku’s door het caférumoer van de Druif in mijn dove rechteroor. Rond het middernachtelijk uur steeds reeds, of iets later. Waarop ik hem mijn linker aanbood.

Leo voer in 1968 met zijn boot vol ballonvaarders drankorgels drugsexoten en verstekelingen van de Oudeschans hartje Amsterdam naar Rotterdam. Om daar te vieren. Op dek zijn beproefde wuifkoets, waarin een handje magisch bewoog. Zodanig dat twee tankers op de Maas afgeleid hevig op elkaar botsten.

Dat had ik graag met eigen ogen gezien. Dat boeit me meer dan om rouwreden splijtende meren en huilende eksters in Noord-Korea.


Zie ook: http://www.epibreren.com/rs/rs_frame.html?zalm.html

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 31 december 2011


Geplaatst in de categorie: bedankt

3.7 met 6 stemmen 461Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)