Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Gespleten mensen zien ze vliegen

50 miljoen reizigers boekten in 2011 een vlucht vanaf Schiphol. Huh? Het was toch crisis!
Tja, wat moet moet je ervan denken? Valt het toch wel mee met die crisis? Of zijn Nederlanders zo verzot op vliegen naar Verweggistan dat ze er hun laatste spaarcentjes voor over hebben. Of zelfs een dure lening voor afsluiten.

Er is nog een andere theorie mogelijk. Juist door de crisis wil men wegvluchten. Zo vaak mogelijk. Wég van die euromisère, weg van die hoge rekeningen, dat dreigend ontslag, die bezuinigingen en... dat zal zeker hebben meegespeeld... weg van die rotzomer.

Maar toch: 50 miljoen vluchten op 17 miljoen Nederlanders, dat is 3 vluchten per persoon.
Als je de 4 miljoen Nederlanders ervan aftrekt die nooit gaan vliegen, en de paar miljoen buitenlandse overstappers niet meerekent, als je de 4 miljoen vluchten van regionale luchthavens als Eindhoven en Rotterdam erbij optelt, dan betekent het dat de Nederlanders die wél vliegen zelfs 4 keer per jaar in het vliegtuig stappen.

Hallo, da’s niet mis.

Zowat half Nederland is lid van een natuurclub of milieuorganisatie. Die willen allemaal de CO2-uitstoot terugdraaien. Want, zo is de gedachte van de natuurclubs, de klimaatopwarming is een feit. Dat komt door teveel veeteelt, te veel industrie, teveel uitlaatgassen van auto’s en vliegtuigen. Veel teveel CO2 dus. De klimaatopwarming is slecht voor het milieu, de aarde en de mensen. Dijken bezwijken, diersoorten verdwijnen, stormen en modderstromen zorgen voor honger en ellende. Foute boel, zegt half Nederland met hen mee, dus steunen wij jullie met een schenking of lidmaatschap. Doe er wat aan. Stop de klimaatopwarming, stop de CO2-uitstoot.

Nadat half Nederland de donatie heeft overgemaakt aan Greenpeace of Natuurmonumenten boekt half Nederland met een schoon geweten een ticketje naar de Cariben. Mag ook de Malediven wezen.

Vergelijkbaar gespleten gedrag zie je bij de vleesconsument die tegen megavarkensstallen is maar wel de kiloknaller uit de schappen pakt. Zo onschuldig als een pasgeboren lammetje. Kop in het zand, want hij denkt al aan zijn volgende snoepreisje. Heeft-ie verdiend toch? Waar zal-ie heengaan dit keer? Yes, Zuid-Afrika. Struisvogels kijken.
Zijn zij nou zo gespleten of zie ik ze vliegen?


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 6 januari 2012


Geplaatst in de categorie: milieu

4.5 met 13 stemmen 240Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
George
Datum:
6 januari 2012
Dank je, Len, voor het compliment. Maar nee, ik zeker niet.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
6 januari 2012
Wie niet 'gespleten' is, werpe de eerste steen. George wellicht?

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)