Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Frost Fool als David Jason

Hoe teleurstellend programmeerden onze publieke tv-zenders rond kerst & oud en nieuw. Wie van goeie films en detectives houdt kreeg vooral herhalingen voorgeschoteld. De Vlaamse en Nederlandse directies doen alsof ze voor ons kijkers los van elkaar bestaan. Maar voor kijkers is bij voorbeeld Millennium op Nederland een herhaling. Canvas heeft de serie al getoond. Treurig.

En als ze toch herhalen mag rond kerst meer kwaliteit verwacht worden. Waarom dan niet de prachtserie Cutting It uit de kast gehaald? Met de onvergetelijk ontroerende spetter Sarah Parish(Allie Henshall) de onweerstaanbaar wreed-briljante supercharmeur Finn Bevan(Ben Daniels) het sexy wicht Mia Bevan waar ik aan denkend al jaren geen slaap mee kan vatten. Verder ook weergaloos gecast. Met thema’s klassiek alledaags en ethisch eigentijds. Sfeerrijk. Wat wil een mens nog meer.

Maar troost, a Touch of Frost maakte veel goed. De ordeloze volkse detective die op intuïtie afgaat en met bureaufreak Mullet telkenmale overhoop ligt. Ook herhalingen, Nederland 1 tot vandaag maar ‘s nachts. Dat gevoelsmens Frost blijft sprankelend chaotisch springerig driftig empathisch etc aanwezig waarbij steeds nieuwe facetten ontluiken. Creatie van de volgens Britse kijkers grootste acteur van deze tijd: David Jason. Alias Sir David John White (02/02/1940). In Nederland onderbelicht. Hij zou te typisch British zijn.

‘Wat voor kid was u?’ vroeg tv-interviewer Parkinson in 2007. ‘A little one.’ Toen al. Verlegen vooral ook. Hij overleefde met grappen en clownerie. Op de basisschool leerde hij van zijn toneeldebuut dat ‘de massale lach van vreemden de beste medicijn is’. Hij krabbelde van rolletje naar rolletje omhoog. In 1967 voor het eerst op tv in ‘Do Not Adjust at the Set’. Met Eric Idle, Michael Palin en Terry Jones al in Monty Pythonsfeer. Kijk zelf naar “How to eat’.*

Terugkijkend zegt hij onvoorstelbaar veel persoonlijk te hebben ingeleverd. ‘Er was maar één weg. Vooruit. Werken naar steeds beter om me te handhaven.’ Toch heeft hij zich privé niet uitgeleverd. En dat bij die grenzeloze Engelse schandaalpers. Kijk hoe David welgemanierd overdacht antwoordt bij interviews.
Voor Nederlandse acteertalent: kijk naar Jason en je weet dat echt talent zich niet uitverkoopt. Want hij heeft aan onderscheidingen binnen wat er te halen is. Zelfs OBE(Knight Order British Empire) sinds 2005! Met zijn veelzijdigheid heeft de man zo gewoekerd.

Het meest gelauwerd is hij als Del Boy Trotter in Only Fools and Horses. Samen met broer Rodney(Nicholas Lyndhurst, droogkomiek die zo fabuleus vraagtekens blikt) handelaar in ongeregeld goed. Vervoerd per gammele gemotoriseerde afgebladderd gele driewieler. De hoog oplopende twistgesprekken met zijn echte broer Arthur als archivaris in Frost zijn daar kinderspelletjes bij. Hoe dubbel bebodemd en komisch ook.

Een sitcom verre superieur aan Fawlty Towers. Fools is puur ambachtelijk schertstoneel. Terwijl als je even oplet dan zie je dat Fawlty echt gestoord is. En dan is de lol voor menslievende types er meteen af. Een fatsoensmens wil kreukel zielenpiet Cleese bemoedigend ontactiveren, kalmeren. Lachen voelt als uitlachen. Terwijl je bij Del Boy in een schelmengeschiedenis willens en wetens wordt betrokken. Gênant maar gespeeld dus het mag. Want die kwajongens laten je hoogst serieus onschuldig ogend in alweer een lachkuil tuimelen. Jason kan niet anders dan zijn publiek ernstig nemen.

Veel van David Jasons televisiewerk is hier nooit vertoond. Ten onrechte. Men noemt only Fools and Horses… onvertaalbaar te Brits. Onzin, zelfs als maar een kwart letterlijk overkomt transformeert je lichaam tot lachorgel. Zet er dan topvertalers aan, hebben die ook eens betaald lol. En programmeer de complete Fools voor volgend jaar tussen Kerst en Nieuwjaar.
Eindelijk eens een feestweek van tv.


* www.youtube.com/watch?v=Tm-eGlrI0tc


Zie ook: http://www.youtube.com/wa...?v=8s29VKdqr4U&feature=related

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 7 januari 2012


Geplaatst in de categorie: toneel

5.0 met 4 stemmen 268Er zijn 4 reacties op deze inzending:

Naam:
Monique Methorst
Datum:
10 januari 2012
Email:
moi636yahoo.com
Mooi geschreven column, het enige wat ik graag op tv zie, is Britse humor. Sorry, ik ben dol op Fawlty Towers, Are you being served, Monty Python, en verder alles van Rowan Atkinson. Maar welke acteur we van smaak verschillen; voor echte dwaze humor moet je bij de Engelsen zijn, dat is mijn mening. Ik moet wel haast de enige zijn hier die niet naar Youp of Herman kijkt...
Naam:
Len Cornelis
Datum:
9 januari 2012
Slordig gelezen van mij, excuus. Samenwerking David Jason met enkele illustere Monty Python leden was mij overigens onbekend. Op BBC recent interviews met grijze grappenmakers. Ze konden blijkbaar in grote vrijheid hun grappen uitvoeren! Inderdaad, leuke gedachte: Jason als acteur in Monty Python.
Naam:
Jos Zuijderwijk
Datum:
7 januari 2012
Dank je Len. Hoewel, ik schreef niet dat Jason in Monty Python speelde. Wel dat ‘Do Not Adjust at the Set’, zijn doorbraak in 1967, al Monty Pythonsfeer vertoonde. Hij werkte daar met Eric Idle, Terry Jones en Michael Palin. Het bijgelinkte sketch (youtube) 'How to eat' met Jason toont al absurdistische Monty-trekjes. Maar Jason kwam niet van Cambridge of Oxford, mogelijk reden hem niet te vragen. Of het niet te doen. David is immers niet per se studentikoos!
Wel vind ik het leuk zijn inbreng te dromen. Hij vervangt dan John Cleese en de Monty wordt anders maar niet minder gek.
Naam:
Len Cornelis
Datum:
7 januari 2012
Mooie column over bijzondere acteur. Met een sterke, persoonlijke invalshoek. Bij voorbeeld in vergelijking met Fawlty Towers. En informatief. Zo is voor mij nieuw, dat Jason ooit speelde in Monty Python.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)