Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Neem mij! Nee, mij!

Meer sparen, had ze menig maal geantwoord op de vraag wat haar goede voornemens waren. Haar woorden waren nog niet in goede aarde gevallen of ze trok al naar de koopjes. Kleren kopen met korting, dat is ook sparen, had ze geredeneerd. Als een spitse slang had ze zich tussen de kolkende massa gewrongen, op zoek naar de grootste kortingen. Ze was zenuwachtig. Misschien was ze al te laat. Misschien hadden die lepe verkoopsters de beste koopjes vóór openingstijd al weggelegd voor zichzelf, hun zusjes en hun nichtjes.

Ze kocht rokjes die ze anders nooit zou kopen, het was alsof ze spraken tegen haar, via de rode bollen op de prijskaartjes: ‘Neem mij!’, ‘Nee, mij!’, met trieste gezichtjes, als achtergelaten hondjes in een asiel, die niemand wil.

Er zijn kansen die je niet laat liggen, dacht ze, en ze kocht voor mij ook iets: een trui met het gewei van een eland op. Waar ik van gruwel, maar voor nog geen vijftig euro vond ze dat ik wel eens een uitzondering mocht maken.

Ze had vooral veel voor zichzelf gekocht. Ze had het kleedje van haar dromen zien hangen, een maat te groot. Vervloekt had ze ze, de vrouwen met haar taille en haar lengte. Ze had het toch gekocht, dat te grote kleedje, met een truitje erbij, om de miskoop te verhullen. Wie in nood is, moet creatief zijn.

Gevloekt had ze, op de lange rijen aan de pashokjes. Moeten die mensen niet werken, vroeg ze zich af. Waarop ze de hele lading op haar rechterarm wel thuis zou passen. Voor minder dan tachtig euro kan je geen uren aanschuiven.

Ze had een andere vrouw zien lonken naar een bloesje dat zij links had laten liggen. Waarna ze op haar stappen terugkeerde en het voor de ogen van haar concurrente weggraaide.

Zoals het klokje tijdens de koopjes tikt, tikt het nooit, had ze bedacht, en ze kocht een horloge. Niet dat ze nog geen horloge had, maar dit exemplaar kon ze écht goedkoop op de kop tikken. En je kon er het uur niet gemakkelijk op aflezen, wat altijd hip was, en het tegelijk ook een juweel maakte. Twee in één, had ze gedacht, voor de helft van de prijs.

Schrijver: Johan De Smet, 8 januari 2012


Geplaatst in de categorie: vrouwen

4.4 met 18 stemmen 246Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)