Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Paars: een onzinnig politiek begrip

In 1997 schreef de intellectuele glazenwasser Bart Tromp een artikel over Paars. Het zou een onzinnig politiek begrip zijn. Hoewel het artikel bijna vijftien jaar oud is en het kabinet waartegen het fulmineerde, eerst verguist en daarna vergeten is, is het artikel onverwacht onveranderd actueel.

Tromp beschrijft raak als een precisiebombardement de crisis waar het CDA toen, en nu meer nog dan toen, in verkeert. Ze was haar ideologie kwijt. Spijkerhard beschrijft dit kritische PvdA-lid de wijze waarop ook de PvdA pragmatisme als ideaal verkoopt en ondertussen haar idealen vergeet omdat er geen alternatief zou zijn. Er zou geen alternatief zijn voor de markt. De successen van Drees en Den Uyl, de leerstukken van Keynes zijn vergeten. De PvdA werkte samen met een politieke partij die tot op de dag van vandaag het kapitalisme aanbidt als de oplossing van alles. Zelfs de oplossing van geen problemen.

‘Privatisering!’ schrijft Tromp, ‘Deregulering! De tucht van de markt zal ze leren!’ Hiermee haalt Tromp de leuzen aan van de strijd tegen de corporatistische samenleving, ook poldermodel genaamd. Ja, Kok staat bekend als kampioen van het poldermodel, maar hij kan beter gezien worden als de man die de sluizen open gooide en in naam van de markt het water over Gods akker liet lopen.

‘De PvdA laat de agenda van de politiek door de VVD bepalen (…),’ stelt Tromp. Het leek de confessionelen vroeger niet uit te maken wie met wie regeerde, maar nu, in 1997, ‘lijkt het erop dat het eigenlijk ook niks uitmaakt als liberalen en socialisten zonder hen regeren’. Dit schreef Tromp. Dit zeiden kiezers tegen mij en ik wilde het niet met ze eens zijn.

Maar ik wist geen argument.

En nu zie ik dat Tromp in 1997 verschrikkelijk gelijk had. De oorspronkelijke titel was ‘Tegen het vergeten’. Als u de PvdA een warm hart toedraagt, raad ik u aan dit te lezen. Het is te vinden in het boek ‘Geschriften van een intellectuele glazenwasser’ (2010), uitgegeven door Bert Bakker. Laten we de lessen van Tromp niet vergeten.

Tromp had immers altijd gelijk, maar kreeg het nooit. Paars was blauw.

Schrijver: Jan R. Lønsing, 12 januari 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

3.5 met 4 stemmen 164Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)