Dieren eten
Een nieuw jaar. Heb jij goede voornemens gemaakt? Ik wel. Een paar. Tegen beter weten in, dat wel. Als je ouder wordt weet je dat gewoontes hardnekkiger zijn dan voornemens. En slechte gewoontes zijn dat zeker. Maar is er een beter alternatief? Gewoon doormodderen in de wetenschap dat het eigenlijk anders zou moeten? Voornemens maken is de klok ijken. Wat vind ik waardevol; wat niet.
Lekker en verantwoord eten vind ik waardevol. Ik las ‘Dieren eten’ van Jonathan Safran Foer. Na 300 bladzijdes krijg je enig idee hoe het dierenleven er in de bio-industrie ongeveer uit ziet. Foer besluit na zijn uitvoerig onderzoek definitief geen dieren meer te eten. Verantwoord dieren eten; dus dieren eten waarbij je let op het welzijn van het dier en zorg draagt voor het milieu is wat hem betreft een contradictio in terminis. Hoe vriendelijk een boer of visser ook is, hoe verantwoord er ook met energie, water en voer wordt omgesprongen: dieren lijden en we laten een totaal uitgewoonde planeet achter als we zoals nu dieren blijven eten.
Lees rustig verder. Er volgt – hoewel dat wel had gekund – geen opsomming van de onvoorstelbare misstanden in onze voedselproductie. Lees daarvoor het boek.
Je kunt verschillende conclusies trekken als je dat gedaan hebt. Je kunt alleen niet meer zeggen – zoals in mijn geval – dat je eigenlijk geen flauw idee hebt hoe dieren ons voedsel worden. En wat doe je met die wetenschap?
Net voor Kerst sprak ik met de bedrijfsleider van mijn buurtsupermarkt. Hij hielp me een stukje op weg door te vertellen dat in het nieuwe jaar al het varkensvlees in de schappen van deze keten ‘duurzaamvarkensvlees’ zou zijn. Vriendelijker voor het varken. En duurzamer. Het helpt allicht. Een beetje. Net als minder vlees en vis eten. Het smaakt niet perse beter, maar het voelt beter. Stoppen kan ook, natuurlijk.
Wist je dit allemaal al? Vergeef me mijn onnozelheid.
Geplaatst in de categorie: milieu