Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Lintjes en andere steekpenningen

Het was een klein item in DWDD. De nieuwslezer had net bericht over de koningin. Daarna draaide hij zich naar de weerman en zei: ‘Zo, dat was de vorstin. Wanneer komt de vorst?’ De anders zo jolijtige mensen aan de tafel van Matthijs spraken er schande van. En ik verbaasde me erover dat zelfs de VARA zo’n grapje over de koningin over de schreef vindt gaan.

Sinds het begin van deze eeuw is Nederland het vorstenhuis steeds meer gaan knuffelen. Het koningshuis doorstaat alle stormen glansrijk. Fier blijft de Monarch met haar oranjeblauwe sjerp overeind als een rots in de branding. Of het nu gaat om een huwelijk tussen kroonprins en dochter van een oorlogscriminele vader, of een prinselijk jawoord aan een ex-liefje van een onderwereldfiguur, of een door Alex met staatseuro’s aangeschafte riante derde villa op een ontwikkelingseiland, of een zich gestaag uitbreidende zee van belastingvrije privileges voor een uitdijend koningshuis - alles ketst moeiteloos af op een gouden schild van nationale trots op ons koningshuis.

Als ook de linkse media aan dat afketsen meedoen, als zelfs verstokte republikeinen zeggen: ‘Och, zo’n koningshuis kan geen kwaad en het houdt het volk leuk bezig’, ja dan weet je dat het Kabinet der Koningin het geloof in de monarchie er danig heeft ingeramd.

Of is er meer aan het handje?

Verschijnt een bobo, BN’er, ex-sportheld of oud politicus op de tv dan zie je ergens op revers of galajurk een heel klein lintje prijken. Ooit heeft zo iemand namens de koningin van een of andere burgemeester of een eerder gedecoreerde een Grootkruis ontvangen, of is zij of hij vanwege HM tot Ridder of Officier bevorderd. In de orde van de Nederlandse Leeuw of zoiets.

Dat overkomt journalisten of schrijvers of andere maatschappijcritici ook regelmatig. Zouden ze na ontvangst van zo’n onderscheiding even kritisch hun werk blijven doen? Wil jijzelf ook zo’n lintje? Behaag dan bij voorbaat de HM en de Haren zodat het Haar ooit, misschien... als je echt heel braaf bent... zal behagen om jou... ?

Ik vrees dus dat de lobby van het Kabinet der Koningin werkt als een tierelier. Een stilgezwegen uitruil tussen lintjes en andere steekpenningen tegen kritiekloosheid en gezapigheid. Oei-oei, nou moet ik mijn toon echt gaan matigen anders kan ik mijn eigen lintje op mijn buik gaan schrijven.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 17 februari 2012


Geplaatst in de categorie: psychologie

4.0 met 10 stemmen 271Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
astrid
Datum:
17 februari 2012
Geweldig geschreven!

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)