Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Koks lijntje naar Angelina Jolie

Een droeve bedoening weer voor ons sociaaldemocraten. Ja ons – hoewel 'ze' van de PvdA me niet als lid willen. Ik heb te consequent vaak op ze gestemd om gevoelsafstand te houden. Het overvalt me soms ook. Zoals deze week toen ik me kapot schaamde bij Cohes bezoek aan de Tilburgse Diamantgroep, leerwerkbedrijf voor mensen met afstand tot de arbeidsmarkt.

Dit ‘gezamenlijk werkbezoek’ van Rutte Cohen en Roemers kwam in beeld als vrije zendtijd voor de premier. Bij NOS Nieuws. Roemers mocht als keurig neefje voor de vorm even tegenspreken. Cohen kwam in het minutenlange tv-verslag zelfs niet aan het woord. Hij stond druilerig afwachtend tussen planten voor wie hem nog zag staan. Ik riep nog naar tv ‘Job trek je muil open. Maar in vredesnaam doe wat!’

Maar hij deed niks. Tot slot de drie heren met presentator Rutte midden in een kas. Pontificaal, Cohen rechtsvóór met rode das. Majesteit waar blijft mijn oppositie.

Een voorbode van uiterlijk vertoon om bij de SP-tomaten te geraken? Donderdag werd het in een TROUW-interview met Cohen en Hans Spekman uitgesproken: ‘Zij (SP) staan alles overziend qua uitgangspunten waar wij staan.’

Waarop Frans Timmermans, zoals bekend onafgebroken op zoek naar een topfunctie, boos reageerde. Job stop asjeblief e-mailde dit eminente fractielid 'ons als SP-light te positioneren.’
De rest van zijn betoogje is hartverwarmend. Eindelijk weer eens een PvdA’er die zegt waar hij voor staat. Die de rode lijnen in herinnering brengt. Die niet wegloopt voor Drees Paars Den Uyl Stoel of Wim Kok.

Of wil deze Frans soms weg omdat niemand zit te wachten op dit soort ‘kritische notities’?
Het valt te vrezen gezien de gelederen die meteen weer worden gesloten. Met Cohen die zegt ik ben de politieke leider want de hele fractie beaamt dat.

Word toch wakker mensen. Van PvdA-politici mag men verwachten dat ze inhoudelijke continuïteit naar voren halen onder wisselende politieke coalities. Die was er en hoe - ook en juist toen!
Kok was een belangrijke PvdA-leider die in linkse tradities beleid voerde met en voor respectabel resultaat. Die man vocht voor de gewone man, werkgelegenheid, welvaartsdeling etc.

Timmermans schrijft dat 'Wim Kok verantwoordelijk wordt gemaakt voor zo’n beetje alles wat er mis is’.
Het is bekend – Kok was geen grote verkoper van eigen beleid. De man was steeds bevreesd groter te willen lijken dan hij was. Laten we hem daarom wat meer kleur geven.

Er loopt zo’n kleurrijk lijntje tussen Wim Kok en Angelina Jolie. Deze wereldberoemde actrice, samen met Brad Pitt, is dochter van acteurspaar Marcheline Bertrand(1950-2007) en Jon Voight(1938, o.a. Joe Buck in Midnight Cowboy). Marcheline’s moeder was Lois June Gouwens uit Riverdale, Illinois. Lois stamt af van Thijs Gouwens, in 1810 geboren te Bergambacht. Thijs was zoon van Maria Kok(Bergambacht 1771-1837), getrouwd met Arie Dirksz Gouwens(1767-1838). Maria Kok was dochter van Willem Teunisz. Kok (1737-1814) getrouwd te Bergambacht met Zoetje Trappenburg(1742-1825).
Hun kleinzoon Thijs(1810-1881) stichtte met Hendrika Gelderblom(1810-1880) een gezin in Homewoods, Illinois. De States.

Díe WILLEM Kok(1767-1838) blijkt met zijn Zoetje Trappenburg tevens lijnrecht voorvader van onze Wim Kok(29/09/1938 Bergambacht), Minister van Financiën 1989-1994 en minister-president 1995-2002.

Kortom, ex-premier Wim Kok heeft een mooie niet al te verre achternicht in Amerika. Oftewel, er loopt een meer dan troostrijk lijntje tussen onze geliefde PvdA-politicus en de wereldwijd gevierde filmschoonheid Angelina Jolie.


Zie ook: http://www.thewinegumfact...ual.php?pid=I9760&ged=Een%20Gi

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 18 februari 2012


Geplaatst in de categorie: politiek

4.4 met 8 stemmen 753Er is 1 reactie op deze inzending:

Naam:
Len Cornelis
Datum:
18 februari 2012
Mooi actuele column. Met helder verwoorde verontwaardiging. En terechte bezorgdheid.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)