Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Vakbondslui

Ik kan doorgaans veel verdragen, behalve als het op vakbonden aan komt. Vakbondslieden associeer ik met vervelende mannetjes die vroeger in de klas constant hun vinger opstaken en de les onderbraken om vervolgens hun school niet af te maken. Over alles hebben ze een mening en vooral: ze zijn overal tegen. Geef ze een spandoek en ze leggen scanderend het halve land plat. ‘WIJ WILLEN WERK! WIJ WILLEN WERK!’.
En twee jaar later: ‘WIJ WILLEN NIET LANGER WERKEN! WIJ WILLEN NIET LANGER WERKEN!’.

Na de staking bij de spoorwegen en de hele openbare sector was het deze week de beurt aan de loodsen in de Belgische havens. Ik wist tot vorige week niet wat loodsen waren, maar naar men zegt zijn het overjaarse kapiteins die schepen van de zee naar de juiste ligplaats in de haven loodsen. Om dat te kunnen doen, moeten ze via een touwladder van hun loodsboot naar de andere boot klimmen. Of ze worden vanuit een helikopter op de boot gedropt. Nu de regering beslist heeft dat iedereen twee jaar langer zal moeten werken, zijn de kapiteins volledig uit hun lood geslagen. Tot hun zestigste willen ze wel werken, daarna niet meer. En dus hebben de vakbonden beslist dat ze het werk maar moeten neerleggen om de regering onder de druk te zetten. Met driehonderd zijn ze en ze verhinderen zo dat duizenden arbeiders hun werk kunnen doen omdat ze de schepen die noodgedwongen ronddobberen op zee niet kunnen lossen. Grote containerrederijen als MSC laten al weten dat ze onze havens links zullen laten liggen als het zo zit. Ja, het gaat goed met onze economie.

Ik weet niet hoeveel u verdient, maar zo’n loodsman verdient vierduizend euro netto per maand, zonder de honderden euro’s mee te tellen voor weekendwerk. Dat ze dus op hun zestigste geen behoefte meer voelen om nog langer te werken, hoeft geen betoog.
Mijn advies: allemaal ontslaan. Er zijn genoeg werklozen die voor minder dan vierduizend euro aan een touwladder willen hangen.

Schrijver: Johan De Smet, 19 februari 2012


Geplaatst in de categorie: actualiteit

4.5 met 20 stemmen 256Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
albé
Datum:
19 februari 2012
Toen de bomen tot de hemel groeiden (vaak met geleend geld) wilde iedereen een miljonair zijn en leefde veelal boven zijn/haar stand.Nu we weer terug bij NORMAAL zijn is iedereen verbolgen over .......ja waarover eigenlijk .Doe maar gewoon dan doe je gek genoeg was "vroeger" een ware zin!
Naam:
Surfer
Datum:
19 februari 2012
Werklozen zat, maar geschoolde en ervaren loodsen zijn zelfs schaars onder de vele ingenieurs uit Polen.

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)