Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Bleker's zomers voor pythons vrij?

Gister meldde E. met dikke tong ‘Zeg Sudderbaayck echt alles draait om autensiteit. Als je die niet hebt en houdt ben je nowhere.’
De pingpongschaker zocht vriendschap maar daar is normaliter toch wel enige vormverwantschap voor nodig. Gelukkig was barman C. ook door de paters gevormd en hij liet E. de zin eindeloos herhalen. Na steeds hilarisch: ‘nee hahaha zeg nu eens duidelijk wat je bedoelt man!’

C. stuurde hem zelfs voor een rustgevend tussendoortje naar toilet. Zoals ik reeds vermoedde bleek E. uiteindelijk authenticiteit te bedoelen. Eenmaal door mij in zijn mond gelegd. Waarna hij toch nog in de autensiteit bleef hangen en moest overgaan tot afzonderlijke zinsconstructies met authentiek om duidelijk te maken wat hij bedoelde.

Maar het is er de tijd niet naar om correct stil te staan. Zeker nu wij ons opmaken voor de terugkomst van de lynx. Jawel een authentiek Nederlands dier. Kwestie van tijd. Dat stemt tot zorgelijkheid. Hoe welkom zal het kattenbeest zijn in onze gemeenschap? Des te klemmender vraag nu Bleker het natuurbeleid gaat regionaliseren. Stel een club Goedereedse regionalen ziet de lynx in een orgaan totaal niet zitten. Dan gaat zo’n regio-orgaan straks zelf maatregelen verzinnen! Want nationaal wil CDA-staatssecretaris Henk Bleker geen natuur meer regelen.

Welnu wacht u - de introductie van de Burmese python ligt voor de hand. Deze python molurus bevittatus werd in 2002 in Zuid-Florida binnengebracht. In Natuurpark Everglades. Het aantal ‘bobcats’ (rode lynxen) daar daalde sindsdien 88%. Buidelratten en witstaartherten zelfs 98 en 94 %. In minder dan tien jaar!

Niemand weet waarom wie ze heeft uitgezet. Wel is inmiddels duidelijk dat ze zich ongelooflijk snel vermenigvuldigen. Niet eerder heeft volgens biologen (PNAS 30/01/2012) zo’n groot roofdier op niet-authentieke locaties zich zo succesvol gevestigd.

Zie de kaart ook bij PNAS-artikel van de pythondistributie.* En je begrijpt dat het beest ook in de dramatische serie rond seriekiller Dexter oprukt. Maar niet in beeld: te gruwelijk? Hoewel de python niet primair voor mensetend doorgaat lijken de bevolkingsstatistieken van Florida niet geruststellend betrouwbaar! Moeilijk ook met al die zee en Cubanen.

Van de 3 wasberen per 100 kilometer resteert 0,2 exemplaar. Ook panters konijnen en geiten zijn gewilde prooien. Gaat het zo door dan staat straks geen zoogdier meer overeind. Ja zelfs de enig denkbare natuurlijke grensrivaal, de American alligator(rond twee meter!) wordt verslonden!

Ook de kippen de vogels en de vissen worden bedreigd! In The Wilson Journal of Ornithology van 2011 staat een inventarisatie van inheemse vogelsoorten die pythonprooi blijken. Uit 85 maaginhouden van pythons werden 25 soorten herkend. Waarvan 4 op staats- en één zelfs op federaal niveau, de wood stork(ooievaarsoort) al direct worden bedreigd!

Hoewel niets erop wijst dat deze pythons speciaal tegen lynxen zijn uitgezet heb je grote kans dat het zo wordt opgepikt**. Want wie gaan die Blekerclubs straks bemannen? Jagers? Animal cops? Laten bedachtzame kritisch ingestelde wetenschappelijk georiënteerde lieden zich überhaupt nog in met steeds populistischer overleggen en instellingen?

Selectieve receptie voert de toon. Waar kan men nog converseren zonder erop te botsen? Buidelratten wasberen of alligators - straks lezen trouwens ook authentieke goedwillende – als die straks bestaan - dierenpolitieagenten allicht over ze heen.

* http://www.pnas.org/content/109/7/2418.full?sid=90e5d65a-34ac-4d23-b91c-3cdb17d9d90f

** NRC-04/02/2012 kopte reeds 'Pythons eten in Florida alle lynxen op', terwijl Lucas Brouwers vervolgens eronder pythons ook diverse andere dieren liet opeten.


Zie ook: http://www.csmonitor.com/...orida-s-Burmese-pythons-move-n

Schrijver: Jos Zuijderwijk, 3 maart 2012


Geplaatst in de categorie: dieren

3.2 met 9 stemmen 243Er zijn 2 reacties op deze inzending:

Naam:
Sander BROUWER
Datum:
3 maart 2012
Email:
s.brouwer904chello.nl
Dank je wel Jos, altijd vrolijk en goedgemutst tegen
de dagelijkse ellende, die over ons uitgestrooid word. Bravo !
Naam:
Nadine
Datum:
3 maart 2012
Email:
maes_nadinehotmail.com
hoi jos laat al die beestjes maar.
In ieder geval die lynx zit in onze Ardennen (van horen zeggen) en wat kan één zo'n beestje nu, nauwelijks groter dan een straatkat
graag gelezen

Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je e-mailadres voor anderen in beeld verschijnt)