Inloggen
voeg je dagcolumn toe

Dagcolumn

Advocaat een moordbaan?

300 euro per uur. Exclusief de kantoorkosten. Dat is wat de doorsnee advocaat rekent voor zijn of haar diensten. Als je verdachte bent en je hebt geen geld krijg je een advocaat toegewezen. De staat subsidieert. Maar ben je slachtoffer of gedupeerde en je verdient iets meer dan het minimumloon dan hang je. Je moet het volle pond betalen. Niet eerlijk? Ach, advocaten moeten toch ook leven.

Je moet het niet onderschatten, zo’n baan als advocaat. Hun kledingkast moet op en top bij de tijd zijn, maat- en mantelpakken. Handmade want je kunt niet in de rechtszaal verschijnen met een confectiepakkie aan. Om maar te zwijgen van optredens voor de tv-camera als ze het woord moeten voeren namens hun cliënt. Zo’n boef ziet dan ’s avonds voor het journaal wat hij vindt. O, denkt de boef, vind ik dat? Zal wel, maar zo mooi had ik het nooit kunnen zeggen.

En dan hebben advocaten ook nog de zorg om hun declaratie. Hoe krijgen ze hun honorarium op een nette manier binnen? Ze zijn al gauw een uurtje of 100 met een zaak bezig. Bijvoorbeeld het verdedigen van een witteboordenboef. Die heeft geld zat, maar niet op een wettige manier verkregen. Dus moet die arme advocaat heel wat kunstgrepen uithalen om dat zwarte geld van die witteboordenboef op een nette manier wit te wassen. Voordat de advocaat zijn honorarium binnen heeft hebben zijn 30.000 euro’s een leuke rondreis gemaakt langs Luxemburgse en Zwitserse banken.

Het wordt te weinig beseft hoe zwaar onze jongens en meisjes advocaten het hebben. Volkomen terecht dat ze af en toe mogen komen opdraven in tv-spelletjes of roddelprogramma’s. Ze staan nu eenmaal graag in de aandacht en die maatpakken moeten geshowd worden, anders is het kapitaalvernietiging.

Niet te vergeten de druk om te winnen. Collega-advocaten beoordelen elkaar naar de winstquote. Totaal aantal zaken ten opzichte van het aantal gewonnen zaken. De advocaat van Robert M, verdachte van veelvoudig pedoseksueel misbruik, heeft dus iets slims bedacht om te scoren. Hij wil het spreekrecht van de ouders beperken. In de wet staat dat alleen slachtoffers spreekrecht hebben en dat zijn de kindertjes, zegt de advocaat van Robert M. Dat de misbruikte kindertjes slechts 2 waren en de ouders ook slachtoffer zijn, daar heeft de advocaat het niet over. Alles uit de drive om zijn zaak te winnen. Nee, het is een hondenbaan om advocaat te zijn.


Zie ook: http://www.gmboekentekst.nl

Schrijver: George Knottnerus, 9 maart 2012


Geplaatst in de categorie: werk

3.2 met 12 stemmen 300Er zijn nog geen reacties op deze inzending.


Geef je reactie op deze inzending:

( vink aan als je niet wilt dat je emailadres voor anderen in beeld verschijnt)